İşçinin kıdemde ‘altın’ hesabı!

Düzenleyen:
İşçinin kıdemde ‘altın’ hesabı!

Ekonomi Haberleri

Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatındaki muhtemel düzenlemeyi işçi ve işverene sordu. İşçilerin yüzde 38’i kıdemi kendi adına açılmış altın hesabında değerlendirmek istediğini belirtti

Sinem Erciyas ANKARA - Kıdem tazminatında yapılması planlanan düzenleme ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafların nabzını tuttu. Aylardır tartışmaların sürdüğü “Kıdem Tazminatı Fonu” çalışması ve mevcut uygulamayı değerlendirmek için Bakanlık, hem işçi hem de işverenin görüşlerini aldı. Bu kapsamda Bakanlık, 12 ilde yaklaşık bin 600 işçi ve Türkiye genelinde yaklaşık bin işverenle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi.

YENİ DÜZENLEME İSTENİYOR
Yapılan araştırma sonucunda çarpıcı değerlendirmeler ortaya çıktı. İşçilerin yüzde 54.1’i, işverenlerin ise yüzde 77.6’sının mevcut durumdan memnun olmadığı görüldü. İşçilerin yüzde 70.6’sı, işverenlerin yüzde 62.8’i yeni bir düzenleme istedi. Kıdem tazminatı ödemeleri konusunda yöneltilen sorulara karşılık işçilerin yüzde 66.5’inin işten kendi ayrıldığında, yüzde 35.7’si de çıkarıldığında tazminat alamadığını belirtti. İşverenlerin ise yüzde 65.8’i son bir yılda kıdem tazminatı ödemesi yapamadığı, yüzde 29.4’ünün ise bir iki kişiye ödeme yapabildiği belirlendi.
İşten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatını eksik ya da hiç alamayanların yüzde 96.3’nün işverenine dava açmadığı ortaya çıktı. Çalışanlar, işverenine dava açmama gerekçeleri olarak, ‘şikayet etmek istemedim, kendim istifa ettiğim için bir şey alamayacağımı düşündüm, işveren tüm haklarımı aldığıma dair istifa dilekçesi imzalattı, sigortasız çalıştım’ gibi nedenleri gösterdi. Kıdem tazminatlarının aylık olarak ödenmesi konusunda hem işçi hem de işveren hemfikir. İşçilerin yüzde 76’sı ödemelerin aylık olarak adlarına açılmış ve takip edebilecekleri bir hesaba yatırılmasını istedi. İşverenlerin ise yüzde 81.2’si, mevcut durumda kıdem tazminatı için aylık/yıllık karşılık ayırmadığını, yüzde 54.1’i ise aylık prim şeklinde ödemeyi istediğini belirtti.

ERKEN ÇEKMEK İSTİYORLAR
Araştırmada işçilerin çoğu kıdem tazminatını değerlendirileceği yatırım aracını bizzat kendilerinin seçebileceği bir sisteme olumlu yaklaştı. İşçilerin yüzde 38.2’si altın, yüzde 26’sı döviz cinsiden, yüzde 11.4’ü menkul kıymet, yüzde 9’u fon, tahvil, bono cinsinden, yüzde 2.9’u Türk Lirası vadeli hesabında tazminatlarını değerlendirmek istedi. Yapılan görüşmede, işçilerin yüzde 43.5’i hesaplarında biriken kıdem tazminatını 5 yıl sonra çekmeyi talep etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...