İş makineleri kıymete bindi

- Güncelleme:
İş makineleri kıymete bindi

Ekonomi Haberleri

Depremin ardından bölgeye 3 bin iş makinesi kaydırıldığına dikkat çeken Asko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu “İş makinelerine olan ihtiyaç arttı. Bu yıl deprem ve kentsel dönüşümün etkisiyle satışların 13 bin adede ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Kahramanmaraşlı depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları Hatay haricinde tamamlandı. Sırada hasarlı binaların yıkımı var. Yıkımın en az 18 ay sürmesi beklenirken, inşa süreci ile depremzedelerin bir yıl içerisinde yeni konutlara kavuşması hedefleniyor. Diğer yandan “Yarısı Bizden” kampanyası ile İstanbul’da bir milyon konutun dönüştürülmesi öngörülüyor. Bu süreçte iş makinelerine olan talepte adeta patlama yaşanıyor. 

ÜÇ BİN MAKİNE BÖLGEYE KAYDIRILDI

Asko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu depremin ardından Marmara bölgesinden deprem bölgesine 3 bin iş makinesi kaydırıldığına dikkat çekerek, iş makineleri teknolojilerine olan ihtiyacın arttığını söyledi. Sektörde bu yıl yüzde 30’luk büyüme beklediklerini  ifade eden Konukoğlu, “Türkiye iş makineleri sektörü Avrupa’da dördüncü, dünyada 11. sırada. İş makineleri sektörü genelde birkaç yıl büyür, sonra sert düşüşler yaşanır.  Ancak son beş yıldır yukarı doğru bir ivme var. Covid süreci ve Rusya-Ukrayna savaşında biraz yavaşladı ama büyüme sürüyor. 2019 yılında 3 bin adet satış yapılırken satışlar 2022 yılında 10 bine ulaştı. Bu yıl depreme ve kentsel dönüşümün etkisiyle 13 bin adetlere ulaşacağını bekliyoruz” dedi. 

Konukoğlu iş makineleri sektörünün yüzde 60 kapasite ile çalıştığına değinerek bu süreçte atıl kapasitelerin de kullanılmaya başladığını söyledi. İç piyasa olarak talebi rahatlıkla karşılayabileceklerini anlatan Konukoğlu “Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntı üretimi etkiliyor. Biz MST ile 5 bin üretim kapasitemiz var. Ancak 2 bin makine için komponent tedarik edemiyoruz” diye konuştu. Bu süreçte ikinci el makine ithalatının gündeme geldiğini dile getiren  Konukoğlu “Biz ikinci el ithalatını doğru bulmuyoruz. Türkiye ikinci el çöplüğüne dönüşür. Zaten Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahibiz” ifadelerini kullandı. 

KİRALAMA BEDELİ ÜÇ KAT ARTTI

Asko Holding İcra Kurulu Üyesi Levent Kıroğlu da tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılarla kiralama  fiyatlarının üç kat arttığını söyledi. Kıroğlu “Geçtiğimiz yıl aylık 15 bin dolara olan ayılık kiralama bedelleri 40 bin dolara yükseldi. Aslında bu olması gerekendi. Çok uzun zamandır fiyatlar düşük kalmıştı. Şimdi normal ederine ulaştı” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNEY KORELİ DEVELON, ASKO İLE TÜRKİYE'DE

Asko Holding ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen toplantıda Asko Glob All ve Develon arasında distribütörlük anlaşması imzalandı. Dünyanın en önemli iş makinaları üreticisi HD Hyundai Infracore’un yeni markası olan Develon, Asko güvencesi ile Türkiye pazarına sunuldu. Develon İş Makinaları CEO’su Seung Hyun Oh, Develon’un markasının global duyurusunun ardından ilk tanıtımını Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını söyledi. Asko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu da Develon ile Türkiye’de yüzde 10 pazar payı hedeflediklerini ifade ederek “Develon’un ekskavatörden kırıcılara kadar geniş yelpazede ürün gamı var. Şirket son olarak şeffaf kepçeyi de üretti. Develon’un bütün ürün gamı Türkiye’de olacak. Develon ile Türkiye’de ortak üretimi de arzu ediyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...