İş güvenliğinde, eğitim şart!

/ Kaynak: AA
İş güvenliğinde, eğitim şart!

Ekonomi Haberleri  / AA

TESK Genel Başkanı Palandöken, 'İş kazalarının önlenebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin daha etkin şekilde yürütülmesi gerekir' dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş kazalarının önlenebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin daha etkin şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.


Palandöken, yazılı açıklamasında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun çıkarılmasından bu yana iş kazalarının azalmadığını, tersine artış yaşandığını ifade etti.


İş kazanlarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla eğitimlerin daha etkin bir şekilde yapılması gerektiğini kaydeden Palandöken, aksi halde kanunun tek fonksiyonunun kazalara verilecek cezaları belirlemekten öteye geçemeyeceği uyarısında bulundu.


Esnaf ve sanatkarları, iş yerlerini kapattırıp eğitime götürmenin mümkün olmadığını belirten Palandöken, "Eğitimler, bizzat esnafın iş yerinde yapılmalı. Böylelikle hem eksiklikler yerinde tespit edilmiş olur hem de esnaf iş yerini kapatıp müşterisini kaybetmeden eğitimini almış olur" ifadelerini kullandı.


Palandöken, iş kazalarının önlenmesinde eğitimin yanında tecrübenin de önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"En fazla iş kazası 22 ile 32 yaş arasındaki gençlerde oluyor. Toplam iş kazalarının yüzde 49'una bu yaş aralığındaki gençler maruz kalıyor. Bu yaşlardan sonra iş kazalarının sayısı giderek azalıyor. Bu da gösteriyor ki meslekte tecrübe edindikçe iş kazaları da azalıyor. Dolayısıyla eğitimin öncelikle genç çalışanlara verilmesi gerekir. Çoğunluğu esnaf ve sanatkar işletmesi olan 1 ile 3 kişinin çalıştığı iş yerlerinde iş kazası yüzde 2,88 gerçekleşmiştir. 4-9 kişinin çalıştığı küçük işletmelerde de bu oran yüzde 5,98. İş kazalarının artışı 20'nin üzerinde çalışanın olduğu iş yerlerinde ortaya çıkıyor. Bu nedenle çalışanların eğitimleri bu risk gruplarına göre değerlendirilerek planlanmalı."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...