İş dünyası faizdeki artışı sevmedi

İş dünyası faizdeki artışı sevmedi

Ekonomi Haberleri

Kapasite kullanımı sanayi üretimi ve ihracat artarken faiz artırımını anlamsız bulan iş dünyası "Büyüme ve istihdam olumsuz etkilenecek" görüşünde birleşti

Türkiye ekonomisinden, özellikle 2013'ün ikinci yarısından itibaren reel anlamda ciddi toparlanma sinyalleri gelmişti. Yükselen döviz ve içeride Gezi Parkı gibi huzursuzluklara rağmen kapasite kullanım oranı artmış, sanayide çarklar hızlı dönmeye başlamış, ihracatımız da yükselmişti. Ancak 17 Aralık Operasyonu ile başlayan ve önceki gece TCMB'nin şok faiz artırımı ile sonuçlanan son gelişmeler, reel sektörün moralini bozdu. TCMB'nin faiz kararına ilk tepkisini 2.20'nin altına düşerek gösteren dolar, dün akşama doğru yeniden 2.30'a dayandı. Böylece faiz artırımının dolar üzerinde bir etki yapmadığının görüldüğünü ifade eden sanayiciler, kendilerinin orta ve uzun vadede zora düşeceklerini aktardı. Özellikle ihracatçılar, hem finansman maliyetlerinin artması hem de kur üzerinde oluşturulan baskı ile çifte kıskaca girdi.

MÜSİAD: YATIRIM ARTIYORDU

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmede bulundu: "Ülkemizin makroekonomik göstergeleri açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen, son 9 ayda yüzde 4'lük büyüme ortalaması ve bu büyümede reel sektör yatırımlarının artış göstermesine rağmen, radikal faiz artışını doğru bulmuyoruz. Bu artışın kredi faizlerine aşırı şekilde yansıtılarak, iş adamları ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır. Aksi halde büyüme üzerinde olumsuz etki oluşacak. Umarız ülkemiz tekrar yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmez."

İHKİB: BU YIL ZOR GEÇER

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Yüksek faizin faturasını üretici KOBİ'ler ödeyecek. Finans piyasalarının istediği oldu. Yaraya ne kadar merhem olacağı da belli değil. Merkez Bankası kendini büyük oyuncuların eline bıraktı. Bundan sonra maalesef büyük oyuncular ne isterse onu yapmak zorunda olacak. Bu sene zor geçecek. 21 Ocak'ta bile müdahale olsaydı, fatura bu kadar ağır olmazdı" ifadelerini kullandı.


DOLAR YENİDEN 2.30'A DAYANDI
Merkez Bankası gecelik borç verme faizini yüzde 7.75'ten 12'ye, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranını yüzde 6.75'ten 11.5'e, bir hafta vadeli repo ihale faizini ise yüzde 4.5'ten 10'a yükseltti. Piyasanın beklemediği kararın ardından 2.20'nin altına gerileyen dolar, dün akşam yeniden 2.30'a dayandı.

İSO BAŞKANI BAHÇIVAN:

Bu kararın bedelini sanayi ödeyecek

Doğru zamanda, doğru ve cesur kararlar alınamadığını savunan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, TCMB'nin faiz kararını şöyle değerlendirdi: "Son yıllarda ağırlıklı olarak dış borçlanmaya dayalı büyüdük. Cari açık verdik. nbsp;Dış kaynak, yani döviz bitti. Döviz ihtiyacı doğdu ve problemler başladı. Türkiye'nin temel meselesi, sanayi üretiminden kaynaklanan bir üretim modelinin oluşturulmamasıdır. Alınan kararların bedelini sanayi ödeyecek."

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR:

Büyüme yüzde 4'ün gerisinde kalacak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, faizlerdeki artışın şirketlere ek maliyet getireceğini belirterek, şunları söyledi: "Şirketlerin faiz giderlerinin artması, zaten ortalama yüzde 4-5 olan kârları, özkaynakları eritmektedir. Yatırım iştahı da olumsuz etkilenecek. Bu kısır döngüden çıkmanın tek çaresi verimliliği artırmak. Faiz artışının büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi de olumsuz olacak. Bu şartlarda 2014 büyümesinin yüzde 4'ün gerisinde kalma ihtimali belirmiştir."





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...