İran'la yeni dönemde 30 milyar dolar ticaret

İran'la yeni dönemde 30 milyar dolar ticaret

Ekonomi Haberleri

Mayıs ortasında Türk iş adamları İran'a giderek temaslarda bulunacak. Ay sonunda ise Ruhani Türkiye'ye gelecek, iki ülke yeni anlaşmalara imza atacak.

Son zamanlarda Türkiye-İran ilişkilerinde tarihî bir dönemeç yaşanıyor. Birbiri ardına gerçekleşen karşılıklı ziyaretler; İran'ı, "yüksek düzeyli iş birliği yapılan komşu" haline dönüştürdü. İran, batılı ülkelerle nükleer programı konusunda mutabakata varmış ve 20 Ocak'tan itibaren de anlaşma uygulamaya konmuştu. İran'a yönelik yaptırımların gevşetildiği anlaşmadan bir hafta sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'a tarihî bir ziyaret gerçekleştirmiş, önemli anlaşmalara imza atmıştı. Bu süreçte Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da aralarında olduğu bazı isimler ile İranlı bakanlar, karşılıklı ziyaretler yaparak yeni iş birliği imkânlarının kapısını açtı. Şimdi gözler, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ziyaretine odaklandı. Ruhani'nin, bu ayın sonlarında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunması bekleniyor. İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinde iki ülke bakanları aynı kabinede toplanarak yeni anlaşmalara imza atacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında 21.5 milyar dolara ulaşmıştı. Geçen yıl ise BM yaptırımları sebebiyle yüzde 35'lik düşüş oldu. İran'ın Batı ile mutabakata varması sebebiyle yeniden hızlı bir yükseliş hedefleniyor. 2015 yılında ticaretin 30 milyar dolara ulaşması planlanıyor. Doğalgaz konusunda da iki ülke arasında görüşmeler yapılıyor. Öte yandan Ruhani'nin ziyareti öncesinde Türk iş adamları İran'a çıkarma yapacak. 16-21 Mayıs tarihleri arasında önce başkent Tahran'a, ardından da Tebriz'e gidecek heyet; İran'daki pazar payının artırılması ve yeni ihracat imkânlarının oluşturulmasını hedefliyor.

Osman Çobanoğlu / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...