İran'la gaz kilidini Ruhani açacak

İran'la gaz kilidini Ruhani açacak

Ekonomi Haberleri

Yüksek fiyatıyla gündemden düşmeyen İran gazındaki düğüm, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde çözülecek

Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı kapsamında Türkiye-İran İş Forumu dün Tahran'da yapıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi eş başkanlığında bir araya geldi. Uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açan Ruhani hükümeti ile yol haritası niteliğindeki KEK dokumanı da dün imzalandı. Ruhani'nin açtığı beyaz sayfa toplantıya da yansıdı ve işadamları salona sığmadı. Kalkınma Bakanı Yılmaz, İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ile de bir araya geldi. KEK kapsamında oluşturulan Enerji Komitesi iki gün süren toplantılarda başta doğalgaz sorunu olmak üzere geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Türkiye tarafı doğalgaz fiyatının aşağı çekilmesi konusundaki ısrarını sürdürürken, bu rapor Mayıs sonunda Türkiye'ye gelecek olan Cumhurbaşkanı Ruhani'ye de iletilecek. Ruhani'nin ziyaretinde Türkiye'nin Uluslararası Tahkime taşıdığı doğalgaz fiyatı sıkıntısının aşılması bekleniyor. Daha önce "gaz alım miktarını artırın fiyatı düşürelim" teklifi getiren İran'ın daha pozitif bir adım atması bekleniyor. İran İletişim Bakanı Vaizi, Ruhani hükümeti ile birlikte İran'ın dış politikasındaki değişime dikkat çekerek, "Ticaretteki engellerin kaldırılması konusunda samimiyiz. 2015 için öngörülen ticaret hacmi 30 milyar dolar. Türkiye'nin hacmine bakınca bu yeterli değil, daha da artması lazım. Enerji, ulaşım, turizm pek çok alanda önemli anlaşmalara imza attık" dedi.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, İran'a yönelik yaptırımları haksız bulduklarını belirterek, "Siyasi sınırlar olduğu yerde kalkın ama ekonomide sınır olmaması lazım. Avrupa'da olduğu gibi İslam aleminde de bilgi, mallar serbestçe dolaşabilmeli" dedi.
Cenk ESEN / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...