İran'ın ada kenti Kiş, Türkiye'den "kardeş şehir" arıyor

/ Kaynak: AA
İran'ın ada kenti Kiş, Türkiye'den "kardeş şehir" arıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Ülkenin gözde turizm ve ticaret merkezlerinden ada kenti Kiş, Türkiye'de kardeş şehir arıyor

Ülkenin güneyindeki Basra körfezinde yer alan, modern görüntüsüyle ikinci Dubai olarak nitelenen Kiş, Türkiye ile turizm işbirliği ve Türkiye'den bir şehirle "kardeş şehir" anlaşması yapmak istiyor.
AA muhabirine açıklama yapan Kiş Serbest Ticaret Bölgesi Başkanı Ali Asger Munasiyan, Kiş adasına yönelik yeni turistik turların düzenlenmesi ve adaya gelen yabancı turist sayısını arttırmak için bir dizi çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu konuda önceliklerinin Türkiye ile ticari ve turizm işbirliği olduğunu söyledi.
Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak için Türkiye'den bir şehirle "kardeş şehir" anlaşması yapmak istediklerini ifade eden Munasiyan, Türk Hava Yolları'yla (THY) Türkiye'den Kiş'e doğrudan seferlerin düzenlenmesi için görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
Serbest ticaret ve turizm bölgesi Kiş'in, mercan adası olduğunu ve toplamda 92 kilometrekarelik bir alanda bulunduğu bilgisini veren Munasiyan, Kiş'in ülkenin ilk serbest ticaret bölgesi olduğunu ifade etti.
Munasiyan şöyle devam etti:
"İran'da serbest bölgeler, çalışma, vergi, vize, gümrük ve döviz giriş çıkış serbestliği gibi bir takım anayasal imtiyazlara sahip. Bunlar serbest bölgelerde çalışma ve ticaret hareketliliğini sağlamayı hedefliyor. Kiş, coğrafi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, ülkenin ilk serbest ticaret bölgesi olması avantajıyla gelişme açısından diğer bölgelerden daha öndedir."
- THY ile işbirliği arayışı
Zagros adlı İran Hava yolu şirketinin, İstanbul-Kiş arasında haftada iki sefer yaptığını aktaran Munasiyan, "THY'nin de Kiş'e doğrudan sefer başlatması için görüşmelerimiz sürüyor. Kiş Air adıyla adaya ait bir hava yolu şirketimiz var. THY ve Kiş Air arasında işbirliği yaparak yabancı turist programlarımızı hızlandırabiliriz" ifadelerini kullandı.
- Helal turizm ve kadınlara özel plajlar
Munasiyan, Kiş adasında "helal turizm" konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Kiş, Aileler İçin Bir Cennet" sloganıyla, aileleri Kiş adasına çekmeye çalıştıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kiş, hem coğrafi güzelliği hem de güvenlik açısından özellikle kadınların rahat edebileceği bir bölge. Sadece kadınlara özel plajlarımız var. Kadınların su ve denizin güzellikleriyle bütünleşip, yararlanmalarını sağlıyoruz. Adada, helal turizm kapsamında başta eğlence yerleri olmak üzere, yenilen ve içilenlerin tamamen helal olduğu lokantalar, mercanlarla dolu ve kadınlara özel plajlar ve havuzların yanı sıra yine kadınlara özel spor salonlarına sahibiz."
Adadaki güvenliğin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Munasiyan, kadınların gecenin geç saatlerine kadar Kiş'in sokaklarında yalnız başına dolaşabildiklerini, bu durumun adaya gelen turistlerin de dikkatini çektiğini anlattı.
Adanın geliştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar ve geleceğe yönelik planlar hakkında bilgi veren Munasiyan, yıllık 4.5 milyon turist ağırlayacak kapasiteye ulaştırmak için adaya yapılan hava taşımacılığının yanı sıra deniz taşımacılığını da geliştirmeyi planladıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Yeni hizmete giren 1.5 milyon yolcu kapasiteli limanımız var. Bölgede önemli bir ticaret ve turizm merkezi olmaya çalışıyoruz. İran pazarı geniş ve büyük bir pazar. Kiş ithalat ve ihracatta bir köprü oluşturabilir. Üreticiler ve ithalatçıların Kiş piyasasını tercih etmeleri için bürokraside kolaylık, bazı vergilerden muafiyet, gümrük tarifelerinde indirim, liman ücretlerinde düşük ücret gibi uygulamalar bulunmaktadır. Bu imkanlarla şirketler, ürünlerini Kiş adasında üretiyor, başka ülkelere de ihraç etme fırsatı bulabiliyorlar."
- Türkiye'den "kardeş şehir" talebi
İki ülke ilişkileri üzerinde duran Munasiyan, Kiş ve Türkiye arasındaki ilişkilerin küçük ölçekli olduğunu hatırlattı.
Munasiyan, "Biz bu ilişkileri genişletmek ve düzeyimizi yükseltmek istiyoruz. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin bazı şehirleriyle bağlantılar kurmak ve karşılıklı tecrübelerden yararlanmak istiyoruz" dedi.
Ülkeler arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve tecrübelerin paylaşımında "kardeş şehir" uygulamalarının önemine değinen Munasiyan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kardeş şehirler, tecrübe paylaşımı ve ilişkilerin derinleştirilmesinde önemli bir etken. Dolayısıyla Kiş ile başka şehirler arasında kardeş şehir konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kiş'e kardeş şehir olacak şehirlerden biri mutlaka Türkiye gibi komşu ve kardeş ülkenin şehirlerinden biri olmalıdır."
İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı ve Basra körfezinde ana karaya 18 kilometre mesafedeki Kiş adasının nüfusu 10 bin civarında olsa da hareketli nüfus 50 bine yaklaşıyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...