Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatı

/ Kaynak: AA
Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatı

Ekonomi Haberleri  / AA

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, merkezi hükümetle yapılan anlaşmada belirtilen petrol miktarının yüzde 97'sinin ihraç edildiğini duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, merkezi hükümetle yapılan anlaşmada belirtilen petrol miktarının yüzde 97'sinin ihraç edildiğini bildirdi.
Bakanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "Kürdistan Bölgesel Hükümeti, Erbil ile Bağdat arasında yapılan anlaşmaya bağlıdır. Anlaşmada belirtilen petrol miktarının (550 bin varil) yüzde 97'si, Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na gönderildi" denildi.
Merkezi Irak hükümetinin de anlaşmaya bağlı kalması istenen açıklamada, "Kürdistan hükümeti, Irak yönetiminin de anlaşmaya bağlı kalmasını bekliyor. Irak hükümeti, Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını payı ve Peşmergeye ayrılan ödeneği göndermelidir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ülkedeki istikrarın sağlanması için anlaşma maddelerine uyulmasının önemine vurgu yapıldı. Petrol üretimi ve gönderiminin artırılması durumunda ekonomik krizin hafifleyeceğine işaret edildi.
Merkezi Irak Hükümetiyle, Kürt Bölgesel Hükümeti arasında 2 Aralık 2014'te petrol anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre Kürt yönetimi, kendi bölgesinden günlük 250 bin, Kerkük'ten 300 bin varil olmak üzere 550 bin varil petrolü Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kontrolünde Ceyhan'a ulaştıracak. Ancak Kerkük'teki petrol kuyularının bir kısmının terör örgütü DAİŞ'in elinde olması ve bu bölgedeki boru hatlarının tahrip edilmesi nedeniyle istenen 300 bin varil petrol sevkıyatı yapılamadı.
IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, merkezi Irak hükümetinin iddia ettiği gibi sevkıyatın düşürülmediğini belirterek, "Bağdat'ta yanlış bir düşünce var. Ortalama olarak yılın sonunda istedikleri kadar petrol alacaklar. Biz bunu ayarlıyoruz. Zaten bu petrol Ceyhan'da SOMO'ya teslim ediliyor" açıklamasında bulunmuştu.


Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...