İpek Yolu’nda 590 milyon dolarlık imza

Düzenleyen:
İpek Yolu’nda 590  milyon dolarlık imza

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti daha ilk günden meyvelerini verdi. Türk şirketleri ile Kazakistan arasında imzalanan anlaşmalar ile inşaat malzemeleri, makine, kimya, metalürji ve enerji alanında üretim öngörülüyor.

Türkiye İpek Yolu güzergâhında bulunun Türk Cumhuriyetleriyle ekonomik ve ticari iş birlikteliklerini artırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretinin daha ilk gününde 590 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Kazakh İnvest Millî Şirketi ile Çalık Holding, Yıldırım Holding, Yıldızlar SSS Holding, Agrobest Group ve diğer Türk şirketleri arasında imzalanan anlaşmayla inşaat malzemeleri, makine, kimya, metalürji ve enerji alanında üretim öngörülüyor. 
HEDEF 5 MİLYAR DOLAR 
İslam İş Birliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Astana’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya gelen Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek 5 milyar dolarlık hedef koydu. Erdoğan “Burası bizim için ikinci bir ev, kendimizi evimizde hissediyoruz. Aramızdaki bütün siyasi, askerî, ticari, kültürel ve ekonomik ilişkilerimizi her geçen gün artırmanın gayreti içerisindeyiz. Ancak bu ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Azmimiz bunu bir an önce, süratle daha önce görüştüğümüz gibi 5 milyar dolara ulaştırmak. Kazakistan ve Türkiye’de bu potansiyel mevcut” dedi. 
SON 5 YILDA 18 PROJE
Kazakistan, Orta Asya’nın güçlü ülkelerinden biri. Gücü sahip olduğu petrol ve tabii kaynaklardan geliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını alan Kazakistan, yaklaşık 20 yıldır önemli bir ekonomik gelişme içinde. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın ‘Doing Business 2016 Raporu’na göre iş yapabilirlik sıralamasında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. Bu kararlar sayesinde ülke 11 yılda 212 milyar dolar olarak yabancı yatırım çekmiş. Bu yatırımların 2 milyar doları ise Türkiye’den gelmiş. Kazakistan’ın Türkiye’deki yatırım tutarı ise yaklaşık 900 milyon dolar. Son 5 yılda Kazakistan’da Türk şirketleri 18 yatırım projesinin hayata geçirirken, ilerideki süreçte 10 projenin daha hayata geçirilmesi bekleniyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...