İnternetten otomobil satışı hızla artıyor

İnternetten otomobil satışı hızla artıyor

Ekonomi Haberleri

Otomotiv sektöründeki yıl sonu hareketliliği, ikinci el araç satışında önemli alternatiflerden biri haline gelen internetten satışa da yansıdı.

Bir yanda satış hedeflerine ulaşmak ve stok eritmek için sıfır araç fiyatlarında yapılan kampanya ve indirimler, diğer yanda 2. el otomobil pazarını canlandırmak için yapılan taksitlendirme imkanları. Sektör, sene sonu yaklaşırken ve 'taksit tutarına gelir sınırlaması' uygulamaya girip yansımaları görülmeden, satışları artırmak için tüm imkanlarını seferber ediyor. Otomotiv sektöründe alternatif satış noktaları arasında öne çıkan internet ise pazardaki hareketliliğe paralel bir artış yaşıyor.İnternetin öne çıkan pazar yerlerinden sahibinden.com'da otomotiv satışları yüzde 14 arttı. Rekabetin yoğun yaşandığı, alternatiflerin çok olduğu otomotiv sektöründe kur ve faizlerdeki yükseliş ikinci el araçlara talebi artırırken, diğer yandan firmaların fiyat artışına gitmemesi de sıfır araçlardaki satışları etkiledi. Yılın üçüncü çeyreğinde, lider internet pazarı aracılığıyla satılan ya da kiralanan araç sayısı 385 bin 75 adet oldu. 2013 yılının üçüncü çeyreğine ait sahibindex "vasıta" verilerine göre 1 Temmuz – 30 Eylül tarihleri arasında girilen vasıta ilanı sayısı 1 milyon 528 bin 425'i buldu. Günde ortalama 16 bin 613 adet yeni vasıta ilanı girildi. Sahibindex 2013 üçüncü çeyrek "vasıta" verilerine göre, ilan giriş tarihinden bağımsız olarak en çok ve ortalama 8 gün ile en hızlı satışı yapılan markaHyundai oldu. Hyundai'yi 9 gün ile Renault, Toyota, Ford, Volkswagen ve Fiat takip etti. nbsp;
En çok satılan marka Renault; en çok satılan model Opel Astra oldu. nbsp;sahibinden.com aracılığıyla üçüncü çeyrekte en çok satılan otomobil markası 39 bin 913 adet ile Renault oldu. Tüketicilerin en çok tercih ettiği otomobil modeli Opel Astra ise ortalama 25 bin 500 TL'den satışa sunuldu.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
Otomotiv'de hem satışlarda hem üretimde artış
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, Toyota Türkiye, temmuzda banttan indirilen yeni model Corolla ile üretimde atağa geçti. Fabrika, ocakta 3 bin 783, şubatta 3 bin 525, martta 3 bin 703, nisanda 3 bin 407, mayısta 3 bin 522, haziranda 9 bin 200, temmuzda 14 bin 814, ağustosta 11 bin 646, eylülde de 13 bin 897 adet otomobil üretti.Fabrika, bu rakamla Türkiye'deki ilk 9 aylık otomobil üretiminin yüzde 15'ini gerçekleştirmiş oldu. Geçen yıl toplamda 63 bin 549 otomobil üreten fabrika, bu yılın 9 ayında 67 bin 497 adete ulaşmış oldu.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
NİSSAN'DA ÇİFTE YENİLİK
Nissan yenilenen iki modelinin lansmanını birlikte yaptı. Yeni Nissan Note ve yeni Nissan Micra. Yeni Nissan Note, dış tasarımı, iç mekandaki eğlenceli atmosferiyle ve genişlemiş ölçüleriyle dikkat çekiyor. 85 derece açılabilen arka kapılarıyla araca iniş-binişlerde ve yük yüklemede de kolaylık sağlıyor. Yeni Nissan Note'un 1.2 benzinli ve 1.5 dizel motor seçenekleri bulunuyor ve 41 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. nbsp;Nissan Micra ise 30 yıldır 6 milyon adetten fazla satış rakamıyla yakaladığı başarıyı sürdürmeye kararlı. Micra ön,ve arka tampon ve farlar, jantlar, ön çamurluklar ve ızgara, sis lambaları ve yeni kaputuyla, iç mekanda ise daha hareketli olan yeni tasarımıyla dikkat çekiyor. Her iki modelde de gelişen teknolojiyle paralel yeni donanımlar ön plana çıkıyor.Micra da 36 bin 900 TL.'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
OTOKAR BELÇİKA'DA 7 OTOBÜSLE FUARDA
Türk otobüs üreticileri Avrupa'yı keşifte
Türkiye'nin önde gelen otobüs ğreticisi Otokar, 18-23 Ekim 2013 tarihleri arasında Belçika'da düzenlenen Busworld Fuarı'nda 860 metrekarelik standı ile yer aldı. Otokar fuarda 6 metreden 12 metreye kadar uzanan geniş ürün yelpazesinde yer alan 7 otobüsünü ve araçların Euro 6 versiyonlarını tanıttı. Stantta ayrıca Otokar'ın 1968 yılında ürettiği nbsp;37 kişilik yolcu otobüsü de sergilendi. Fuarı değerlendiren Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın Türkiye'de dört yıldır üst üste pazar lideri olduğunu belirterek, bu yıl da liderlik beklediklerini iletti: "2013 yılı sonunda Otokar'ın yurtdışı satışlarının yüzde 50 oranında artmasını bekliyoruz. Otokar için Fransa her zaman olduğu gibi Avrupa'da en büyük pazar konumunu koruyor. Fransa'nın ardından ise Almanya, Italya ve İspanya geliyor. Pazarda genel bir düşüş yaşansa da Avrupa hala pazarda yer alan oyuncular ile dünyanın en rekabetçi ve yenilikçi pazarlarından biri olmaya devam ediyor." dedi. nbsp;Rakip firma Karsan'ın da farklı otobüs modelleriyle yer aldığı fuarda Türk üreticiler iz bıraktı.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
Türk markaları uluslararası pazar arayışında
Otomotiv endüstrisinin yurt dışı temaslarında ülke ülke dolaşan ve yeni pazarlar arayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) son durağı Paris oldu. OİB'in organizasyonunda otomotiv ana ve yan sanayi firmalarını buluşturan Avrupa'nın önemli fuarlarından olan 'Paris Equip Auto 2013' fuarında Türkiye milli katılımla yer aldı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "Fuarlarda kısa vadede sonuç alınmasa da uzun dönemde bunun ihracata ve kaliteli 'Türk Malı' algısına olumlu yansıdığını görüyoruz" dedi.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
YENİ BÜYÜK C4 PICASSO nbsp;
Yenilenen Citroen C4 Picasso'dan sonra, 7 kişilik oturma alanı, 5.7 m2'lik cam yüzölçümü ve 2.84 metrelik sınıfının en uzunu olan dingil mesafesiyle dikkat çeken Yeni Citroen Grand C4 Picasso, Türkiye'de satışa sunuldu. Grand C4 Picasso, koltuk arkası led okuma lambaları,kişiye özel konfor sağlayan 3. koltuk sırasında yer alan havalandırma kanalları ve kişiselleştirilebilen 12 inçlik HD bilgi ekranı, otomatik bagaj kapısı, 220v priz gibi bir çok yeniliğe sahip. Teknolojinin ilerlemesiyle sektörde önem kazanan güvenlik donanımlarından şerit ihlal uyarı sistemi, park yardım sistemi, mesafe koruma sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi özelliklerin de bulunduğu nbsp;Yeni Grand C4 Picasso, nbsp;77.950 TL'den nbsp;başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
İZMİT'Lİ i10 PAZARA ÇIKTI
Hyundai i10'un Türkiye'de üretilen yeni jenerasyonu, ilk defa 2013 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda bütün dünyaya tanıtılmış ve geçtiğimiz ay düzenlenen bir törenle üretimine başlanmıştı. Hyundai, 2014 yılında Avrupa, Türkiye ve bölge ülkelerde 88 bin adet yeni i10 satmayı planlıyor. Bu rakamın 86 bin adedinin Avrupa'da satılması ve A-segmentinden de yüzde 6,3'lük pazar payı alınması hedefleniyor. 1.0 ve 1.2 lt benzinli motor seçenekleri ile Türkiye pazarına sunulan yeni i10, öncelikle 1.0 düz vites seçeneği ile showroomlardaki yerini alıyor. Kasım ayının sonunda ise 1.0 ve nbsp;1.2 otomatik vites seçeneği Türk tüketicisinin takdirine sunulacak. i10'un başlangıç fiyatı ise 28.490 TL:


nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
İSPANYOL ATEŞİ IBIZA CUPRA
Seat Ibiza'nın sportif üyesi 3 kapılı Ibiza Cupra, 180 HP güç üreten 1.4 TSI motoru, agresif tasarımı ve 7 ileri DSG şanzımanıyla, performanslı sürüşü, verimlilik ile buluşturuyor. Seat Cupra 7 ileri DSG şanzımanlı 1.4 TSI motorla 180 hp'lik güç üretiyor. Ibiza Cupra 100km'de ortalama 5.9 litre yakıt tüketimi ve ortalama 139 g / km CO2 emisyon değerine sahip. Ayrıca Cupra'da ESC (Elektronik Stabilite Kontrolü) ve XDS (Elektronik Dinamik Diferansiyel Kilidi), gibi güvenlik özellikleri ve Coming Home ve Leaving Home Sistemi, otomatik yanan farlar, yağmur sensörü, otomatik kararan iç dikiz aynası, Otomatik klima, arka park sensörü standart sunuluyor. Ibiza Cupra 48 bin 300 TL fiyat ile alınabiliyor.

nbsp;İnternetten otomobil satışı hızla artıyor
HAFTANIN OTOMOBİLİ
TOYOTA PRIUS
Fiyatı: 46,800 € + 1,155 TL den başlıyor

ARTILARI
gt; Tasarımı
gt; Geniş iç hacmi
gt; nbsp;Yakıt tüketimi
gt; Sessizliği

EKSİLERİ
gt; Fiyatı
gt; Sadece elektrikle, yakıtsız yolda nbsp;
kullanma imkanı olmayışı

Öne çıkan rakipleri:
Chevrolet Volt


BURCU nbsp;ÇETiNKAYA iLE nbsp;OTOMOBiL nbsp;SEVDASI

BANA SORUN

gt; Soru: Siz hangi kesime hitap ediyorsunuz? Mesela ben, asgari ücret alıyorum. bana önereceğiniz otomobil var mı? gt;Kemal Ercan

Bu bölümde sorulara göre cevap veriyoruz. Amacımız herkese hitap etmek. Soruların geldiği yönde cevaplar vermeye çalışıyorum. Asgari ücret ile size önerebileceğim otomobil biraz birikimlerinizle paralel. Eğer elinizde bir birikim yok ise, ikinci el otomobiller arasından bir öneride bulunmak daha doğru. ikinci el satışlarda 3500 TL'den başlayan otomobilleri bulmak mümkün. Bazı ikinci el satış noktaları ise taksitlendirme imkanı da sunabiliyor.

gt; Soru: Üniversite öğrencisiyim, bitirmeye 1, 1,5 senem kaldı..ve bu son senemde de arabayla okulun tadını çıkarmak istiyorum. Şimdiye kadar biriktirmiş olduğum 15bin tl ile mezun olmadan araba almak istiyorum. Görünüşü güzel, içeriği güzel 2.el bir araba bakıyorum. Aklımda 2000-2001 model peugeot 206 1.6 Roland Garros ve 2004-2005-2006 Daihatsu Sirion modelleri var. Bunlar hakkında bilgi verebilirmisiniz? Ayrıca başka sizin önerileriniz ne olur acaba? gt;Damla Ceylan

gt; Peugeot 206 Roland Garros hiç kullanmadım maalesef ama genel tavsiyeler, bu otomobili sevenlerin yorumları hep olumlu. Alternatif olarak VW Polo da düşünebilirsiniz ama aynı sportifliği size hissettirmez. Daihatsu Sirion almanızın avantajı daha yeni ve kmsi az modelleri aynı fiyata bulabilecek olmanız. Renault Clio, VW Golf, Suzuki Swift da alabileceğiniz alternatifler arasında ama bu parayı vermişken 12 yaşından yaşlı ve 125 bin km den fazla bir araç almamanızı tavsiye ederim.


SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.









UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...