İngiliz banka Merkez Bankası için tahminini açıkladı: Bu yıl için son kez faiz artışı yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İngiliz banka Merkez Bankası için tahminini açıkladı: Bu yıl için son kez faiz artışı yapacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere merkezli banka, Merkez Bankası'nın Ekim ayında alacağı politika faizi kararı için beklentisini açıkladı. 250 baz puan artış bekleyen banka, TCMB'nin son iki ayda pas geçeceğini tahminini paylaştı.

Uluslararası alanda Fed ve Orta Doğu'daki gerilime odaklanan piyasalar yurtiçinde Merkez Bankası'nın 26 Ekim'de açıklayacağı faiz kararına kilitlendi. Ağustos ayında mega artışla piyasaları şaşırtan Merkez Bankası, Eylül ayında ilk kez piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz kararına imza atmıştı. Kritik karar öncesinde dünyaca ünlü banka tahmininin açıkladı.

İNGİLİZ BANKA TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 26 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek toplantısı için İngiltere merkezli dev banka HSBC, tahminini açıkladı. Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner imzasıyla dün yayımlanan notta, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiği belirtildi. Bankanın tahminine göre Ekim ayında faiz yüzde 32.5'e yükselecek.

MERKEZ BANKASI İKİ AY PAS GEÇECEK

HSBC'nin yayımladığı rapora göre Merkez Bankası, yılın geride kalan 2 aylık diliminde politika faizinde pas geçecek. HSBC'nin notuna göre yıl sonunda politika faizi yüzde 32,5 olacak.

HSBC'den yapılan açıklamada "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti. Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı oluşturmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir" olarak kaydedildi.

FAİZ 4 AYDA 21.5 PUAN YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizi 21.5 puan yükseldi. Haziran ayında 15 puana çıkan politika faizi Temmuz ayında 17.5'a çıktı. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla 25 puana yükselen politika faizi Eylül ayında piyasaların beklentisi doğrultusunda 500 baz puan artışla yüzde 30'a çıktı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...