İnavasyon haftası başladı

Düzenleyen:
İnavasyon haftası başladı

Ekonomi Haberleri

Günümüzün bilgiye dayalı büyüyen ekonomilerinin temelinde inovasyon bulunduğunu söyleyen TEB Genel Müdürü Leblebici “Gelecekte ben de varım diyen herkesin yanında biz varız” dedi.

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB), stratejik partner olarak desteğini sürdürdüğü Türkiye İnovasyon Haftası’nın ilk günüde konuşan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Daima İyi Banka” olma vizyonuna vurgu yaparak “Gelecekte ben de varım diyen herkesin yanında biz varız” diye konuştu. Geleceğin bilim insanları olarak yetişen “Maker Çocukları” sahneye davet eden Leblebici “Bulunduğumuz çevreye ve topluma katkı sağlamak üzere, Genel Müdürlük binamızın bulunduğu Ümraniye’de kardeş okulumuz Haşim İşcan İlkokulunda TEB İnovasyon Maker Atölyesini kurduk. Öğrenmeyi seven ve araştıran çocuklarımızı daha ilkokul çağında maker hareketi ile tanıştırıyoruz. Bu projeyle tüm yıl maker eğitimi alacak olan çocuklarımız, yepyeni fikirler ve yeni ufuklarla tanışacaklar” dedi. 

HER ALANDA İNOVATİF FİKİRLERİ DESTEK 

Günümüzde bilgiye dayalı büyüyen ekonomilerinin temelinde inovasyonun bulunduğunu belirten Ümit Leblebici şöyle konuştu: “Yeni neslin trendlerini ve ihtiyaçlarını yakından takip eden bir banka olarak, dijital alandaki bankacılık hizmetlerimizi CEPTETEB markası altında birleştirdik. Dijitalleşme ile beraber gelen, müşterilerimizin hız ve kolaylık beklentisini CEPTETEB ile en pratik şekilde çözüyoruz. ‘Danışman Banka’ anlayışımız ile KOBİ’lerimizin katma değerli gelişimlerini destekliyor ve inovasyonu içselleştirmeleri için çalışıyoruz. 11 yıldır ‘KOBİ Bankacılığı’ndaki bilgi ve tecrübemizi ‘Kadın Bankacılığı’na taşıyarak,  kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla çözmek için çalışıyoruz. TEB Kadın Akademisi ile 15 farklı etkinlikle 2 binden fazla iş kadınına ulaştık. İnovasyonun temelinde bulunan girişimcilik kapsamında ise Türkiye’nin en kapsamlı ‘Girişim Bankacılığı’nı sunarak, girişimcilerin parlak fikirlerini hayata geçirmeleri noktasında her aşamada yanlarındayız. İnovasyon odaklı çalışmalarımızı ‘Melek Yatırımcı’ konseptini müşterilerine sunan ilk banka olarak, TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile de sürdürüyoruz. İnovatif ve katma değerli projeleri melek yatırımcılarla buluşturuyor, inovatif fikirlere finansal destek sağlanmasına aracılık ediyoruz.”

EKONOMİYE KATMA DEĞER SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Leblebici “Kısacası inovasyonda öncü bir banka olarak, dünyadaki trendleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, ekonomiye katma değer sağlamak için çalışıyoruz. TEB İnovasyon - Maker Atölyesi ile hayal güçlerini geliştirmeyi ve öğrenmeyi seven çocukların, TEB Fintech Future Four ile parlak fikirleri olan gençlerin, Kadın Bankacılığı ile iş dünyasında gücünü gösteren kadın patronların ve Girişim Bankacılığı ile hayallerini gerçekleştirme azmi taşıyan girişimcilerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 

MAKER ÇOCUKLAR

TEB, Genel Müdürlüğünün bulunduğu Ümraniye’de kardeş okulu Haşim İşcan İlkokulu ile yepyeni bir projeye adım attı. Proje kapsamında TEB İnovasyon - Maker Atölyesi öğrencileri Kodlama & Elektronik ve Tasarım & Robotik olmak üzere farklı kategorilerde hayal güçlerini canlandıracak çalışmalar yapabilecekler.  TEB İnovasyon - Maker Atölyesi öğrencileri İnovasyon Haftası kapsamında ağırlanarak yepyeni fikirler ve yeni ufuklarla tanıştılar.  

SPORUN GELECEĞİ RE-PLAY'DE

İnovasyonu her alanda destekleyen TEB, İnovasyon Haftası kapsamında sporun geleceğine odaklanarak, “RE-PLAY” adı verilen özel bir alanda sporda inovasyona dikkat çekiyor. Uzay çağı antrenman tekniklerinin sunulduğu etkinlikte, geleceğin spor ve antrenman teknolojileri oyunlaştırılmış projelerle anlatılıyor. Ziyaretçiler ayrıca, tüm projelerde, detaylı veri analizi sağlayan yazılımlar ve sensör teknolojileri kullanılarak sporda inovasyonun nasıl yapıldığını görme şansını yakalıyor.

Dijital Tenis, İnovatif Futbol Antrenmanı,  T-T-T / İnteraktif Masa Tenisi, Bisiklet Antrenmanı Simülasyonu ve We Are Tennis sanal gerçeklik uygulaması gibi deneyim alanlarında sporun geleceğini keşfetme fırsatı ziyaretçilere sunuluyor. 

SPORDA SINIR TANIMAYANLAR

İnovasyon Haftası’nın 10 Aralık Cumartesi son günü TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’nin moderatörlüğünde gerçekleşecek “Sporda Sınır Tanımayanlar” paneline, Ironman Dünya Şampiyonası Yarışmacısı Bahar Saygılı, Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, Altınordu Futbol Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Özkan ve Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş katılacak. 

BİYONİK ÇAĞIN LİDERİ

MIT Üniversitesi’nde Media Lab. Biyomekatronik Grubu Yöneticisi olan ve kendisi de iki uzvunu kaybetmiş Doç. Dr. Hugh Herr, TEB’in katkılarıyla Türkiye’ye geldi. 2011 yılında Time Dergisi tarafından, “Biyonik Çağın Lideri” olarak tanımlanan Herr, gelişmiş hareketlilik sağlayarak fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerinde çığır açan gelişmeleri sağlayan ekibin lideri. Herr,  inovasyon konferansında katılımcılara kendi serüveni ve bilimsel çalışmalarını anlatarak, biyonik uzuvların yarının dünyasındaki yeri hakkında öngörülerini paylaştı. 

TİM-TEM GİRİŞİM EVLERİ

TİM - TEB Girişim Evi girişimcileri ve projeleri İnovasyon Haftası’nda ziyaretçilerle buluşuyor. TEB’i sektörde farklılaştıran ve girişimcilik ekosisteminde güçlü bir yer edinmesini sağlayan Girişim Evi konsepti TİM iş birliği ile Anadolu’ya yayılmaya devam ediyor. İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere 9 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi’nde girişimcilere finansal ve finansal olmayan imkânlar sunularak eğitimler veriliyor. TİM -TEB Girişim Evleri 3 gün boyunca ana salon programlarına eş zamanlı olarak start up zone’larda yer alıyor. 

İNOVASYON HAFTASI BAŞLADI

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezinde başladı. TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, TEB, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Çalık Holding ve Turkcell sponsorluğunda düzenlenen, ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konunun ele alınacağı etkinlik, üç gün boyunca 10 farklı ülkeden fark oluşturan profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve öğrencileri buluşturacak. 

Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediğini belirterek “Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Türkiye’de sürekli dış ticaret açığını ve cari açığı konuşuyoruz. Aslında bunlar bir sebep değil, teknoloji açığının sonucudur. Türkiye’nin esas meselesi, cari açık veya dış ticaret açığı değil, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz. Bakanlığımız verilerine göre, geçtiğimiz yıl, imalat sanayinde düşük teknolojili firmaların karlılık oranı yüzde 5,2 iken, yüksek teknolojili firmaların karlılık oranı ise yüzde 8’dir. Yine geçtiğimiz yıl, ihraç ettiğimiz elektrikli teçhizatlarının ortalama kilogram değeri 4,6 dolardır. Aynı sınıftan ithal ettiğimiz ürünlerin ortalama kilogram fiyatı ise 11,7 dolardır. Bu fark, kaliteden, teknoloji seviyesinden, tasarımdan veya marka değerinden kaynaklanıyor. Bu farkı kapatmak hepimizin görevidir” dedi.

“AR-GE PROJELERİNİ ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Hükûmet olarak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Özlü, “Özellikle nitelikli yatırımlara yönelik teşviklerimizi daha etkin hâle getireceğiz. Bu yıl Ar-Ge Reform Paketi’ni hayata geçirirken olduğu gibi, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendireceğiz. Kamu desteklerinin de etkisiyle, Ar-Ge ve inovasyon kültürümüz her geçen gün gelişiyor. Ar-Ge harcamalarımız sürekli artıyor. Çok daha fazla sayıda Ar-Ge projesi hayata geçiyor. Artık bu birikimi, ticarileşme konusuna da yansıtmalıyız. Ar-Ge projelerini, patentlere ve ürünlere dönüştürmeliyiz” diye konuştu.

FLYBOARD'A 1 GÜNDE 2 BİN SİPARİŞ

İnovasyon Haftası’nın en ilginç konuklarından biri de “uçan adam” olarak tanınan Franky Zapata’ydı. Flyboard’un geliştiricisi ve dünya jet-ski şampiyonu Zapata uçmayı hayal ederek Flyboard’u hayata geçirdiğini ifade ederek, başta “Fransa’da küçük ölçekli satışları olur” diye düşündüğünü, ürünün videosunu Youtube’a koyduğu günün ertesi sabahında 2 bin kişiden sipariş aldıklarını anlattı. Zapata “Kısa sürede dünyaya yayıldı. 5 yıl gibi kısa bir sürede Flyboard sporunu ve endüstrisini ortaya çıkardık” dedi. İnovasyonun ilk şartının amaç belirlemek olduğunu belirten Zapata, sözlerine şöyle devam etti: Flyboard’u tasarlarken amacımız uçmaktı. Ben uçmayı hayal ettim ve hayalimin peşinden sonuna kadar gittim. Sizlere önerim; korkmayın, kendinize inanın. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkes aksine inanıyor olsa bile siz kendinize inanın.

"KONUŞMAYI BIRAKIP ÜRETİME BAŞLAYALIM"

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin iyi planlanmış bir inovasyon planına ihtiyacı olduğunu belirterek “Türkiye’de inovasyonun konuşulmasına ara verilip inovasyonun üretilmesine geçilmeli” dedi. Ürgüp’te kütüphanecilik yapan Mustafa Bey’in yenilikçi hikâyesini dinleyicilerle paylaşan Okyay, şöyle konuştu: Ürgüp’te 1940’lı yıllarda kütüphaneye memur olarak atanıyor Mustafa Bey. Köylere kitap ulaştırabilmek için iki tane sandık yaptırıyor. ‘Onlar gelmezse ben ayaklarına giderim’ diyor. Bütün köyleri bir eşek, iki sandıkla dolaşıyor ve kitapları yüklüyor.  Bu şekilde bütün köylerde okuma yazma bilmeyen kalmıyor.

HEDEFE İNOVASYONU KOYDU

Türkiye’de dijital dönüşümün öncüleri arasında yer alan Denizbank odağına teknoloji ve inovasyonu koydu. Dijital bankacılık uygulamalarıyla bir çok ödülü imza atan Denizbank fiziki şubelerin tamamını da mobil ile uyumlu hâle getirdi. Türkiye’de bankaların dijitalleşmek için yatırımlar yaptığını, bu alanda yeterince gayret göstermeyenlerin ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirten Denizbank Dijital Kuşak Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik “Günümüzde rekabet şartları bankaları yeni stratejiler geliştirmeye zorluyor. Bu stratejilerin temelinde de teknoloji ve inovasyon var. Dijitalleşme hız, güvenlik, etkinlik ve maliyet avantajı yanı sıra kullanıcı ve müşteri memnuniyeti konularında da önemli avantajlar sağlıyor” dedi. Denizbank olarak dümeni dijital alana çok önceden kırdıklarını ifade eden Çelik “Dijitaldeki öncü vizyonumuz sonucu son dönemde sektörde ilkler yaşatarak tabiri caizse dünyanın en saygın finans ve teknoloji kurumlarından alınmadık ödül bırakmadık. Bu bağlamda 2014 ve 2016 yıllarında Amerikalı 85 yıllık otorite BAI tarafından sadece belli alanlarda değil, çok yaygın bir alanda inovasyon yapabilme kabiliyetimize binaen Most Innovative Bank of the Year (Dünyanın en yenilikçi bankası) seçildik. 2015 yılında ise 130’dan fazla ülkeden 3.000’in üzerinde üyesi bulunan Avrupalı otorite EFMA tarafından Global Innovator seçilerek önemli bir başarıya imza attık. Futbol tabiri ile 2014 yılından bu yana her yıl çok önemli bir ödülün sahibi olarak “hat trick” yaptık. Türkiye’de bir ilki hayata geçirerek 2012 senesinde Dijital Kuşak Bankacılığı Departmanımızı kurduk. Böylece yeni trendler ve artan müşteri ihtiyaçları çerçevesinde dijital ve mobil alanda birçok inovatif ürün sunarak dünya çapında “ilk” ve “tek” olmayı başardık. Dünyada bir ilke imza atarak ilk defa Facebook’tan şube açtık, Twitter’dan kredi verdik ve SMS ile kredi başvurusu aldık. Bu yenilikler ile yetinmeyip bankacılık sektöründe çığır açan mobil ödeme sistemimiz FastPay’i geliştirdik.  Bugün dijital cüzdan uygulamamız FastPay ile Internet of Things, beacon sensörler ve akıllı veri sayesinde müşteri özelinde kampanyalar gönderebilir, özel indirimler tanımlayabilir ve hatta üye iş yerlerinde beacon teknolojisi ile ödeme yaptırabilir durumdayız. Şubelerimizin kapısından içeri adımını atan fastPay kullanıcılarımıza otomatik olarak sıra numarası veriyoruz. Bunun yanında müşterilerimizin “cüzdan”larının yerine geçebilecek Deniz Kabuğu mobil uygulamamız ile müşterilerin kartvizit, fotoğraf ve kartlarını, şifrelerini saklayarak onlara hayatı kolaylaştırmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ

İnovasyon kavramının kurumun vazgeçilmez bir parçası hâline geldiğini belirten Murat Çelik, “Sadece dijital alanda değil Tarım Bankacılığı için Üretici Kart, KOBİ Bankacılığı için İşletme Kart gibi uygulamalarımızla sektörün ilklerini gerçekleştirerek, bir anlamda geleceğin bankacılığını her yönden şekillendirmeye devam ediyoruz. Müşterilere sunduğumuz hizmetleri teknoloji alanında daha da genişleterek, yalnızca finansal hizmetler olarak değil müşterinin her alanda hayatını kolaylaştıracak ve yanında olduğumuzu hissettireceğiz” dedi.

İŞSİZ EKONOMİYE DOĞRU GİDİYORUZ

Dünyanın yeni bir döneme girdiğini belirten Büyükekşi, “Yapay zekâya bağlı robotik çözümlerin, yazılım uygulamalarının 2025 itibarıyla ABD’deki işlerin yüzde 15’ini ele geçireceği söyleniyor. Yani dünya artık işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyon. Önemli olan bunlara liderlik etmek. Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp kendine mükemmel bir yol çizebilir” dedi.

DÜNYA 5 LİRAYA AYNI DİLİ KONUŞACAK

İnovasyon Haftası’na ev sahipliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’yi teknoloji üreten ülke konumuna gençlerin getireceğini ve 2023 hedeflerine gençlerle ulaşacaklarını söyledi. Gençlere seslenen Büyükekşi “Sevgili gençler, inovasyon yapmak, yenilikler ortaya koymak kolay bir şey değil. Hepimiz bunu biliyoruz. Hazreti Mevlâna ne güzel demiş; ‘ÇaIınan her kapı açıIsaydı; ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anlaşılmazdı.’ O yüzden biz kapılar açılana kadar çalmaya devam edeceğiz. Bu yolda en büyük destekçimiz ise her daim sabrımız olacak. Başarmak istiyorsak yılmayacağız” dedi. Büyükekşi, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın birçok defa iş ve Harvard Üniversitesi başvurusunda reddedildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: Yine de her çaldığı kapıda yeni şeyler keşfetmiş. Çağımızda internetin ne denli önemli olduğunun farkına varmış. İnternet girişimlerine yönelmiş ve Alibaba sitesini kurmuş. Şu an 27 milyar dolarlık servetiyle Çin’in ikinci, dünyanın 33’üncü en zengin insanı konumunda. Çalışmaları internete yeni yansıyan ve yakın bir gelecekte satışa sunulacak bir ürün var. Bu simultane çeviri yapan bir kulaklık. Çok önemli bir inovasyon örneği. Gelişmiş ülkelerde inovasyon, yazılım üzerinden yapılıyor, bu alanda dönüşüyor. Artık bir küresel dil var, o da yazılım dili yani dijitalleşme. Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5 liraya satılan kulaklık, akıl almaz bir yazılımla, dünyanın her tarafında yüzlerce dolara satılabilecek, büyük bir ihtimalle de mart ayında dünya piyasalarında olacak.

TELEVİZYONDAN KİMİN NE İZLEDİĞİNİ TAKİP EDEBİLİYORUZ

Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışında konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu TV alanındaki gelişmelere değindi. Türkiye’nin uluslararası patent başvurularının 3’te birini Arçelik’in yaptığını belirten Ebiçlioğlu, geliştirdikleri internet üzerinden veri aktarabilen akıllı TV’ler sayesinde kullanıcı alışkanlıklarına ilişkin yeni verilere erişebildiklerini belirterek, şunları kaydetti: Kullanıcının iznini alarak real time’da kim, neyi izliyor, bunu anında takip edebiliyoruz. Böylelikle cihazın açık olduğu saatler, izlenen kanallar, reklamların izlenip izlenemediği konuları üzerinde yeterince veriye sahip durumdayız. Yüz binlerce cihazdan gelen gerçek zamanlı veri sayesinde rating şirketlerinden çok daha fazla ve geniş içerikli bilgiye erişebiliyoruz. Elde ettiğimiz bu veri, ürünün kendisinden çok daha değerli. Bu kapsamdaki bilgi ve verileri yeni iş modelleri geliştirmek üzere detaylı bir şekilde çalışmaktayız.

Ebiçlioğlu, gelecek dönemde şirketleri de dâhil birçok şirketin cirosunun önemli bir kısmının yeni iş modellerinden sağlanacağını öngördüklerini söyledi.

TEKNOLOJİYE HER YIL 100 MİLYAR DOLAR YATIRIYOR

Akbank müşterilerinin ihtiyaçlarını kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlamak için teknoloji yatırımlarını artırarak sürdürüyor. Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş her yıl teknolojiye 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Dünyadaki inovatif gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Ulutaş, Akbank’ın mobil bankacılık alanındaki yenilikleri ise şöyle sıraladı: 
¥ Müşteriler, kartları yanlarında olmasa bile Akbank Direkt Mobil ile ATM’lerden para çekebiliyorlar. 
¥ Mobil platformda devrim yapan ve 9 milyondan fazla kişinin telefonlarına indirdiği Akbank Direkt Mobil uygulaması kart kullanmadan alışveriş yapma imkânı sunuyor. Akbank Direkt Mobil kullanıcıları, NFC (Near Field Communication) özellikli telefonlarından tüm Akbank kredi kartları ve Neo kartlarını mobil ödeme için tanımlayıp; dünyadaki tüm temassız POS cihazlarında kullanılabiliyor. 
¥ Akbank Direkt ile e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcılar hesaplarından anında havale, Taksitli Artı Para kullanarak ödeme ve Akbank Direkt Kredi ile ödeme imkanına sahip olacaklar.
¥ Türkiye’de ilk defa Akbank Direkt kullanıcıları, sadece akıllı telefonlarını kullanarak hisse senedi hesabı açabiliyor, alım-satım işlemlerini yapabiliyor. Ayrıca Akbank Direkt Mobil’den Trafik Para Cezası, ÖSYM, SGK ve Vergi Ödeme işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. 

ZORLU HOLDİNG 250 ÇOCUĞA KODLAMA

Teknoloji, tasarım ve inovasyonu odağına alan Zorlu Holding, dijital dönüşüme çocuklardan başladı. Code.org tarafından şimdiye kadar 180’den fazla ülkede 100 milyon öğrenciye ulaşan, 30’dan fazla dile çevrilen “HOUR OF CODE” (Kodlama Saati) etkinliğine Code.org’un Türkiye sorumlusu ve global ortağı Robincode ile birlikte destek veren Zorlu Holding, 10 okuldan 9-13 yaş arası toplam 250 öğrenciyi ağırladı. Etkinlik kapsamında çocuklar,  tr.code.org üzerinden “Hour of Code Dısney Moana” ile ilk yazımlarını yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...