İmza sirküleri kalkıyor: Şirketler de uzaktan hesap açabilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İmza sirküleri kalkıyor: Şirketler de uzaktan hesap açabilecek
Ekonomi Haberleri

Gerçek kişilerin yanı sıra ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler de artık Uzaktan Kimlik Doğrulama yoluyla banka müşterisi olabilecek. 2023 yılında hayatımıza girmesi beklenen düzenleme ile imza sirkülerine de ihtiyaç kalmayacak.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

Dijitalleşme ile uzaktan müşteri edinimi kolaylaşırken, şirketler de bu imkânlardan yararlanabilecek. BDDK’nın hazırladığı taslağa göre gerçek kişilerin yanı sıra ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler de Uzaktan Kimlik Doğrulama (KYC) yoluyla banka müşterisi hâline gelecek. 2023 yılında hayatımıza girmesi beklenen düzenleme ile imza sirkülerine ihtiyaç kalmayacak.

Uzaktan kimlik doğruluma hizmeti veren Identify’ın Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal uygulamanın bireysel tarafta geçtiğimiz yıl nisan ayında devreye girdiğini hatırlatarak “Şimdi de firmalar arasında kimlik doğrulama yapabileceğiz. Diyelim ki siz şirketsiniz ben de banka. Bankada hesap açmak istiyorsunuz. İmza sirkülerindeki bir kişinin bankaya gitmesi ve birçok sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Artık o süreçler ortadan kalkıyor. Ticari sicil gazetesi, imza sirküleri ve vergi levhası bilgileri sisteme yükleniyor. MERSİS ve Türkiye Noterler Birliği bunun üzerinde çalışma yapıyor. Biz de imza yetkisi olan kişileri bulup bilgilerini kimlik kartındaki çiplerin üzerinden alıyoruz. Biyometrik harita oluşturuyoruz. Bu haritayla çipten alının fotoğrafı kıyaslıyoruz. Kişinin doğru kişi olup olmadığını onaylıyoruz. Deepfake için de çeşitli yöntemler kullanıyoruz. En son olarak da görüntülü görüşme ile süreci tamamlıyoruz. Alt yapımız hazır. Önümüzdeki yıldan itibaren şirketlere hizmet verebileceğiz” dedi.

3 MİLYON KİŞİ HİZMETTEN YARARLANIYOR

Ünsal, Türkiye’de 3 milyon kişinin uzaktan kimlik doğrulama hizmetinden yararlandığını belirterek “Başarı oranımız yüzde 99. Bir kurumun ya da bankanın müşteri edinim maliyeti ortalama 150-180 lira arasında. Uzaktan kimlik doğrulama teknolojisiyle maliyeti 10’da bire düşürüyoruz. Bu 3 milyon kişide çok büyük bir tasarruf demek” ifadelerini kullandı.

Global kimlik doğrulama pazarının 5-6 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını dile getiren Ünsal “2030 yılına kadar 56 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Şu an Türkiye’deki pazarlığın büyüklüğü 300 milyon dolar civarında. Ticari işletmelerle bu rakam çok daha büyüyecek” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...