İmece usulüyle yatırımlar hayata geçirilecek! Projeleri ‘kitle’ fonlayacak

Düzenleyen:
İmece usulüyle yatırımlar hayata geçirilecek! Projeleri ‘kitle’ fonlayacak

Ekonomi Haberleri

Kitle fonu uygulamasını ekonomiye entegre etmeye hazırlanan hükûmet, bu yolla ellerindeki küçük meblağlarla yatırımcıların projelere ortak olmasını sağlayacak

İSMAİL SONSUZ ANKARA - Hükûmet, 15 Temmuz darbe girişiminden etkilenmeyen Türk ekonomisini daha da güçlendirmek için yeni uygulamaları hayata geçiriyor. Bunlardan biri de ‘kitle fonu’ uygulaması. Yeni nesil yatırım ve fonlama sistemi olarak bilinen kitle fonu uygulaması hızla ekonomiye entegre edilecek. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında önceki gece yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, gerekli yasal düzenlemenin Meclis açılır açılmaz çıkarılması kararlaştırıldı. Köylerdeki imece usulünü ekonomiye taşıyan kitle fonu uygulamasıyla yatırımcılar, ellerindeki küçük meblağlarla, duyurulan projelere ortak olabilecek. Finansman sıkıntısı yaşayan girişimciler, bu yolla iş fikirlerini ve projelerini hayata geçirebilecek. Özellikle 2008’de yaşanan küresel krizle birlikte finansmana erişimde zorluk yaşayan kişiler, kitle fonu uygulamasıyla projelerini gerçekleştirme imkanına kavuşmuştu.

KİMLER UYGULUYOR?
ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde devrede olan sistemle, yeni kurulmuş, finansman arayışı içindeki şirketlere alternatif seçenek oluşturulmuştu. Sisteme göre, birçok küçük yatırımcı internet üzerinden seçtiği bir projeye küçük meblağlarla ortak oluyor. Fikrin projeye dönüştürülmesi ve hayata geçirilmesi, kalabalık bir insan grubunun desteğiyle sağlanıyor. Birbiriyle bağlantısı olmayan pek çok kişinin internet üzerinden ortak olduğu projeler finansmana kavuşurken, elinde küçük meblağlarda parası olanlar da bunu değerlendirme fırsatı buluyor.

Güvenli ve şeffaf
Çıkarılacak düzenlemeyle, Türkiye’deki bazı yasal engellerin kaldırılması planlanıyor. Düzenleme, Meclis açılır açılmaz öncelikle ele alınacak. Kitle fonlamasına katılan yatırımcı, tek başına projesine katkı yaptığı şirketi inceleyemeyecek ancak izleyici pozisyonunda olacak. Devlet ise aracı rolünü üstlenecek. Güvenli ve şeffaf bir ortamda, yatırımcıyı, fikirler ve projeler ile buluşturacak. Uluslararası yatırımcılar da, Türkiye’deki bu sisteme dahil olabilecek. 

Dünyada örneği çok
ABD’de, bu tür kitlesel fonlama projeleri için Pledgie’den Indiegogo’ya, Kickstarter’dan Microventures’e kadar web siteleri ve firmalar kurulmuştu. ‘Pebble’ akıllı saatin projeden ürüne dönüşmesi, ‘The Canyons’ adlı filmin izleyiciler tarafından fonlanması gibi örnekler, kitlesel fonlamanın etkisini göstermişti.

Küresel hacmi 34,4 milyar $
Kitlesel fonlama sistemi, son yıllarda hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Sistemin küresel hacminin, 2012 yılında 2,7 milyar dolar iken, 13 kat artışla 2015 yılında 34,4 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Rakamın, bu yıl çok daha yüksek oranlara yükseldiği ifade ediliyor. Sistemin, internet erişimi olan herkesin katılabilmesine de imkan sağladığından, hızla yaygınlaşması bekleniyor. Modelle, başarılı olan projelerden yüksek kâr elde etme fırsatı ortaya çıkacak.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...