İlk özel rafineri için 3.3 milyar $'lık imza

İlk özel rafineri için 3.3 milyar  $'lık imza

Ekonomi Haberleri

30 yılın en büyük özel sektör yatırımı olan Star Rafinerisi'nin finansmanı hazır. Proje tamamlandığında Petkim'in hammadde ihtiyacı yurt içinden sağlanacak

Türkiye'nin özel sektör tarihindeki ilk rafineri yatırımı olan SOCAR Türkiye Ege nbsp;Rafinerisi (STAR) Proje Finansman Anlaşması imzalandı. Türkiye'nin petrokimya nbsp;alanındaki dışa bağımlılığını azaltacak proje, 3.29 milyar dolarla Türkiye'nin en nbsp;büyük ve en uzun vadeli finansman kredisi özelliğini taşıyor. Aliağa Kompleksi'nde nbsp;gerçekleşecek projenin finansmanı aynı zamanda, 2014 yılında Avrupa, Orta Doğu ve nbsp;Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol ve gaz proje finansmanı nbsp;operasyonlarından biri oldu. Son 30 yıldan bu yana gerçekleştirilen en büyük reel nbsp;sektör projesi olan STAR Rafinerisinde, Türkiye'nin tek petrokimya tesisi olan nbsp;Petkim'in ihtiyaç duyduğu hammaddeler üretilecek. Çırağan Sarayı'ndaki törene, nbsp;Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı nbsp;Fikri Işık'ın yanısıra Azerbaycanlı bakanlar, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi nbsp;(SOCAR) Başkanı Rövnag Adullayev ile Petkim Yönetim Kurulu Başkanı ve SOCAR'ın nbsp;uluslararası yatırımlardan sorumlu yöneticisi Vagif Aliyev de katıldı. Törende nbsp;konuşan Bakan Fikri Işık, şu anda Türkiye'nin kimya sektöründen dolayı 22 milyar nbsp;cari açık verdiğini ifade ederek, "Bu yatırımın ayrı bir önemi var. Çünkü kimya nbsp;sektörümüz en fazla ticari açık verdiğimiz sektörlerden biri. Şu an da 22 milyar nbsp;dolar ticaret açığı veriyoruz. Tesisler, faaliyete geçtiği zaman cari açığa ciddi nbsp;katkı sağlayacak" dedi. Bakan Taner Yıldız ise, 2018 yılı sonunda yerli kömürün nbsp;kendisi kadar yerli petrol üretimi artıracaklarını belirterek, "Aynı zamanda nbsp;tükettiğimiz doğalgazın yüzde 12'sini de sağlamış olacağız" dedi. Proje finansman nbsp;paketi, ABD, Japonya, Kore, İspanya ve İtalya Eximbankları ile dünyanın 17 ticari nbsp;ve kalkınma bankası ve bir yerel banka olmak üzere, 23 bankalı bir konsorsiyumdan nbsp;oluştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...