İlk kez ev sahibi olacaklara özel konutlar geliyor: Müteahhitler kredi limitine uygun ev yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: Yenişafak
- Güncelleme:
İlk kez ev sahibi olacaklara özel konutlar geliyor: Müteahhitler kredi limitine uygun ev yapacak

Ekonomi Haberleri  / Yenişafak

BDDK tarafından ilk konutunu alacaklara getirilen kredi önceliğinin ardından müteahhitler harekete geçti. Müteahhitler, ilk kez ev sahibi olacaklara özel konut üretimi yapacak.

Türkiye, konut fiyatlarında dünyada zirveye çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir, konut pahalılığında zirveye yerleşirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), makro ihtiyati tedbirler kapsamında konut kredilerine yönelik yeni adımını geçen hafta duyurdu. Kararla ikinci evini alacaklara kredi kısıtlaması getirilirken, ilk evini alacaklara ayrıcalık tanındı. BDDK'nın kararının ardından müteahhitler harekete geçti. Müteahhitler ilk evini alacaklara özel konut üretimi yapmaya hazırlanıyor.

MÜTEAHHİTLERDEN İLK EVE UYGUN KONUT ÜRETİMİ

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, BDDK'nın kararının ardından satın alınacak evin yüzde 90’ını krediye bağlama devri sona erdi. İkinci ve daha fazla konut sahibi olanlar artık sadece yüzde 22.5 oranında kredi çekebilecek. Yüzde 90’a kadar kredi imkânı sadece ilk ev için geçerli olacak. Bu nedenle müteahhitler, konut üretiminde ilk defa ev sahibi olacakların şartlarını dikkate alacak.

KISITLAMA İLE PİYASA İSTİKRARA KAVUŞACAK

İkinci evini alacaklara yönelik uygulanacak kısıtlamalar sayesinde daha istikrarlı bir piyasanın oluşabileceğine de dikkat çeken müteahhitler, üst segment yerine orta ve dar gelirli kesimlerin alabileceği konut üretimini hızlandıracak.

ŞARTLI ARSA TAHSİSİ ÖNERİSİ

Türkiye’de sosyal konut ihtiyacının her zaman yüksek olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, TOKİ’ye verilen imkanların özel sektöre de tanınmasıyla orta ve alt gelir grubuna yönelik konut üretiminin hızlanabileceğini söyledi. Asmalı, “TOKİ ve Emlak Konut, toplam üretilen konutların sadece yüzde 7-8’ini yapıyor. Yüzde 90’ın üzerinde bir konutu özel sektör üretiyor. Mutlaka kamunun yanına özel sektör de dahil edilmeli. Şartlı arsa tahsisi Türkiye’de konut sektörünün üretimini artırabilir. Çünkü, Türkiye’de her yıl 700-800 bin konuta ihtiyaç var. Şu anda üretilen konut sayısı 400-500 binlere düştü. Kamunun elindeki arsalar, şartlı tahsislerle özel sektöre ihale edilmeli. Özel sektörün elindeki bazı yerlere de sosyal konut yapmak şartıyla imar verilebilir. Özel sektörü işin içine katmadan devlet sosyal konuta tek başına yetemez” dedi.

BANKALARA KREDİ ÇAĞRISI

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise erişilebilir konut üretimine yönelik olarak, “Devletin imara açabileceği, kentsel dönüşüme izin verdiği ve desteklediği yerlerle ilgili olarak, tabi ki maliyetlerde de düşüş yaşanırsa uygun fiyatlı konut üretimi mümkün olur. Kredi muslukları açılsın ki vatandaş konuta ulaşabilsin. Faizlerin bir şekilde sübvanse edilmesi lazım. Buna özel bankalar nasıl bakar bilmiyorum. Kamunun da bu konuda bir kaynak göstermesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da özel sektörün sosyal konut yapabilmesi için inşaat maliyetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tellioğlu, “Arsa maliyeti Türkiye ortalamasında 2 milyon lirayı geçti. Üzerine bir tuğla koymadan 2 milyon lira gidiyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Yenişafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...