İlk atık yakma santrali faaliyete geçiyor

Düzenleyen:
İlk atık yakma santrali faaliyete geçiyor

Ekonomi Haberleri

Enerjide Türkiye bir devrim daha yaşıyor. Malatya’da temeli atılan santral bütün çöpleri yakacak, çevre temiz kalacak, ortaya çıkan enerjiyle 100 bin ev aydınlanacak, seralar ısınacak

Enerji sektöründe büyük atılım yaşayan Türkiye’de, yeni yatırımların temeli atılıyor. Türkiye’nin ilk çöp yakan termik santrali Malatya’da kuruluyor. Şehir çöplerinin “tam bertaraf” sistemiyle enerjiye dönüştürüleceği enerji santralinin temeli Malatya’da atıldı. Sanayi kazanları üreticisi Mimsan Grup tarafından hayata geçirilen proje tamamlandığında, 100 bin ev çöpten aydınlanacak. Çöp yakma sırasında ortaya çıkan ısı ile kurulacak olan serada ise çiçek ve bitki yetiştiriciliği yapılabilecek. “Yap işlet devret” modeli ile toplamda 25 milyon dolar yatırım bedeli olan proje kapsamında, belediyenin kasasından bir kuruş para çıkmayacağı gibi, gelirden belediye de pay alacak. Proje, 2017 sonuna yetiştirilecek. Mevcut vahşi depolama uygulaması ile doğanın 300 yılda yok edemeyeceği atıklar, bu yeni bertaraf teknolojisi ile çevreci bir şekilde enerjiye dönüştürülecek. “Çöp Yakma ve Bertaraf Etme” projesinde; çöpler sırasıyla ayrıştırma, gazlaştırma ve yakma aşamasından geçiriliyor. Diğer projelerden farklı olarak Türkiye’de ilk olacak bu projede, Malatya’nın tüm atıkları değerlendirilmiş olacak. Mevcut uygulamada çöpün sadece yüzde 15’i enerjiye dönüşürken, bu yeni teknoloji ile oran, yüzde 65’e kadar çıkarılacak.

BÜYÜK POTANSİYEL

Temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve yerel yöneticiler de katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Mimsan CEO’su Ahmet İlhan “Türkiye’yi bu alana yatırım yapmaya davet ediyoruz. Uluslararası fonları bu yeni teknoloji ile ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Yatırım, kendisini ortalama 4-6 yılda amorti ediyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyar dolarlık bir potansiyel bulunuyor. Ülkemizde günlük ortalama çıkan 100 bin ton çöp ve atığın yıllık enerji değeri, yaklaşık 5 milyar dolar. Diğer atıklarla beraber düşünüldüğünde 10 milyar doları buluyor. Bu projede toplamda 50 kişilik istihdam da oluştu. Mimsan Grup olarak yatırımcılara, belediyelere tam destek vereceğiz. Firma olarak bu konuda hazırız” dedi. Bakan Tüfenkci de “Teknik anlamda ayrıntılarına baktığımızda, teknolojik olarak en üst projelerden birisi. Bölgemizdeki ülkelere de örnek olacak bir projedir” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...