'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'

'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'

Ekonomi Haberleri

2014 yılının ilk 2 ayında toplam 706 bin 299 otomobil ve hafif ticari araç el değiştirdi.

DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, ikinci el otomobil piyasasının yıl sonunda 3.6 milyon adetlik bir seviyeye ulaşabileceğini söyledi.İkinci el otomotiv sektöründe Şubat ayında toplam 397 bin 99 araç el değiştirirken, 271 bin 395 adet otomobil, 76 bin 81 adet hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Bu rakamlar 2013 senesiyle kıyaslandığında ilk 2 ayda otomobilde %8, hafif ticari araçlarda %4'lük artış ortaya çıktı.Mart sonu itibariyle 0 km araç fiyatlarının kur ve ÖTV artışı sebebiyle ortalama %15 artış göstermesine ve ikinci el araç fiyatlarında artış oranının %5 seviyelerinde kalmasına paralel olarak, ikinci el araçlara talebin yoğunlaştığı bildirildi. 2014 yılı ilk çeyrekte yeni araç pazarındaki ürünlerin, mevcut kur seviyesi ile gerçek fiyatını bulmasıyla, ikinci el satışların olumlu yönde etkilendiğini de söyleyen DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, "İkinci el araç pazarının aynı 2013'te olduğu gibi yüzde 8-10 aralığında büyüyecektir. Sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk 3 ay toplamda %24,5 azaldı. Mart ayında bu oran %31 olarak gerçekleşti. nbsp;Bu talebin ikinci el araç satışlarına pozitif yansıdığını görüyoruz. Nisan ayıyla birlikte 2013 model sıfır kilometre araç stoklarının da erimesiyle ikinci el araçlarda artışın daha da hızlanacağını öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının değişmesine paralel olarak tek noktadan hizmet veren kurumsal firmalara olan ihtiyacın 2014'te de arttığını da kaydeden İncekara şunları söyledi; "İnternet kanalıyla müşterilere ulaşım imkânlarının, bu bağlamda sosyal medyanın öneminin artması da kurumsal markalara ilgiyi artırdı. DOD olarak, 2013 yılını 62 yetkili satıcımızla 20.000 satış adediyle kapatmayı hedeflemiştik ve bu hedefimizi gerçekleştirdik. Alım tarafından baktığımızda da tedarik havuzumuzu dengede tutma adına satılan araç sayısına eşit miktarda alım gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. nbsp;2014 Yılı hedefimiz 25.000 araç satışı gerçekleştirmek."
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
İLGİ BÜYÜK

Leipzig'teki BMW Group tesisinde üretim için geliştirme çalışmaları ve son hazırlıkları tamamlanan BMW i8'e olan talebin, şimdiden ek kapasiteyi bile aşmış olması dikkat çekiyor.
YENİ BMW nbsp;
İlk i8'ler hazirandan itibaren müşterilere teslim edilecek!
Spor otomobillerin geleceğini şimdiden en iyi biçimde ortaya koyan ve dünyanın lazer aydınlatma teknolojisine sahip ilk seri üretim otomobili unvanını taşıyan BMW i8 için geri sayım başladı. İlk i8'ler haziran ayından itibaren teslim edilecek.1.5 litre silindir hacimli 231 beygir gücündeki BMW TwinPower Turbo benzinli motoru ve 131 beygir gücündeki elektrikli motora sahip olarak yollara çıkacak seri üretim BMW i8, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyenin altında gerçekleştiriyor. BMW i8, aynı zamanda üç silindirli benzinli motorla güçlendirilen ilk seri üretim BMW modeli olmasıyla da ön plana çıkıyor. nbsp;BMW i8'in dolu bir yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryayla kat edebileceği maksimum mesafe COMFORT seçeneğinde 500 kilometrenin üzerinde olup ECO PRO seçeneğinde menzili yüzde 20 oranında artırılabilmektedir.
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
Tasarımcı ve sanayici buluştu

Otomotiv endüstrisinde Türkiye'yi 2023'e taşıyacak yenilikçi, katma değeri yüksek tasarım ve projeler 3. defa düzenlenen 'Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı' ve 'Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması'nda oluşturulan 'Buyer Market'te ana ve yan sanayi firmaları ile buluştu. Yarışmada derece alarak öne çıkan ve ilgi çeken yakıtta hem ekonomik hem çevreci 'Çift yakıtlı gaz enjektör dizaynı ve imalatı', güvenlikle ilgili 'Bir darbe sönümleyici parçasında darbe emiliminin kanallar ile tetiklenmesi', tehlikeli anlarda aracın durma mesafesini daha da azaltacak 'Mr. Amortisör entegrasyonlu anti blokaj fren sistemi', araçların daha sessiz olmasını sağlayacak 'Otomotiv sektörü için mikro ve nano dokusuz yüzey teknolojisi ile çok katmanlı gürültü emici tekstil yüzeyi geliştirmesi' gibi projeler sanayicilerin dikkatini çekti.
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
BİR MİLYON DUSTER nbsp;

Dacia Duster şu anda 100'den fazla ülkede satışa sunuluyor ve dünya çapında beş fabrikada üretiliyor. Renault Başkanı Carlos Ghosn, bir milyonuncu Duster'ın üretildiği Brezilya'daki Curitiba fabrikasında 2014 – 2019 döneminde 500 milyon Real (162 milyon Avro) yatırım yapılacağını açıkladı. Renault Grubu Giriş Segment Direktörü Arnaud Deboeuf şöyle ifade ediyor: "Duster gerçek bir küresel başarı hikâyesidir. Renault markası ile uluslararası müşterilerimizin taleplerini karşılıyor ve Renault'nun gelişmekte olan pazarlarda yayılmasına katkı sağlıyor. Bununla birlikte, Dacia markası ile Duster, Avrupa'da ve Akdeniz ülkelerinde sahip olduğu dizaynı, uygun fiyatı ve her arazi koşuluna uygun özellikleriyle markaya yeni müşteriler kazandırmayı başardı."
Tüm dünyada sadece dört yıl gibi kısa bir sürede bir milyon adet Duster satılmış olduğu gerçeği, modelin başarısını gözler önüne seriyor.
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
BİR DEPOYLA 1810 KM GİTTİ

Peugeot 308, Mayıs ayı itibariyle Türkiye pazarına sunulacak olan 130 beygir gücündeki yeni turbo benzinli PureTech motoru ile ürün seçeneklerini tamamlıyor. PureTech motoru ile 308, 100 kilometrede 2,85 litre yakıt tüketimi ve tam depoyla 1.810 kilometre menzil ile seri üretim bir otomobil olarak yakıt tüketimi rekorunu kırdı! Bu performans Fransız UTAC (Otomobil, Motosiklet ve Bisiklet Teknik Birliği) yetkililerinin kontrolü altında İspanya Almeria Pisti'nde gerçekleştirildi. Üç silindirli turbo benzinli PureTech motoruyla donatılan Peugeot 308, böylece 51,4 litre tüketerek kesintisiz 32 saatten fazla yol aldı. nbsp;
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
SKODA'DAN SPORTİF SEÇENEK

Skoda motorsporları konusundaki birikim ve tecrübesini Octavia RS ve Octavia Combi RS'te kullandı. Sonuçta "bugüne kadar üretilmiş en hızlı Octavia"yı oluşturan Skoda, yeni Octavia RS ailesini Türkiye'de de satışa sundu. 119.900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Octavia RS ve Octavia Combi RS, sipariş üzerine Türkiye'ye ithal edilecek.
Octavia RS, 2.0 lt TSI benzinli, 220 bg ve 184 bg 2.0 lt TDI dizel motor seçeneklerine sahip. Her iki motor seçeneği de, 6 ileri DSG çift kavramalı otomatik vites ile sunulmakta.
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'

HAFTANIN OTOMOBİLİ
Renault Captur 0.9 lt nbsp;
Turbo Benzinli
Fiyatı: 58.600 TL'den başlıyor

ARTILARI

İç mekanı çok rahat, malzeme kalitesi keyif veriyor. Şanzıman oldukça başarılı. Sürüş açısından yol tutuşu yerden yüksek olmasına karşın keyifli ve rahat. Sağlam ve güven hissi veriyor. Uzun yolda özellikle geniş iç mekan kalabalık aileler için ideal. Şehir içinde ve uzun yolda yerden yüksekliği avantaj oluyor. Bozuk yollarda süspansiyon sistemi başarılı.

EKSİLERİ

Uzun yolda süratli gidince dış mekanın sesini içeriye fazla alıyor. 0.9 litre olan motor otoyolda yokuş yukarı olan yerlerde trafiğin akışına uymayı zorlaştırıyor. Fazla devir çevirmek zorunda kalıp, gürültülü bir sürüş veya aracın fazla yavaşlaması sonucuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Deviri yüksek kullandığınızda yakıt tüketimi fazla artıyor.

Teknik özellikleri

0.9 lt benzinli 90 beygir, düz şanzıman, 1.2 lt benzinli 120 beygir, otomatik şanzıman, 1.5 dizel 90 beygir, düz ve otomatik şanzıman.
Öne çıkan rakipleri:
Nissan Juke, Peugeot 2008, Skoda Yeti, Fiat 500 L, Opel Mokka
'İkinci el otomotiv piyasası, yıl sonunda 3.6 milyona ulaşabilir'
Rolls-Royce'tan yeni bir Phantom modeli

Rolls-Royce'un en büyük pazarlarından olan Çin kişiye özel modeller konusunda üreticin başarılı olduğu bir ülke. İşte bundan dolayı İngiliz firma 2014 Pekin otomobil fuarına Bespoke bölümü tarafından özel olarak hazırlanmış bir Phantom modeliyle geldi. Series II LWB temelleri üzerine geliştirilen otomobilin dışarıdan dikkat çeken detayları çift renkli gövdesi ve bütün Rolls-Royce modellerinin yan kısmında bulunan, elle çizilen çizginin ön kısımda üç parçalı olarak kırılması. İç mekanı da özel hazırlanmış olan aracın deri döşemeleri dış mekanla uyumlu renklerde seçilirken masif ahşap kaplamalar da el yapımı grafiklerle dikkat çekiyor. Beyaz zeminli göstergelere sahip olan aracın tabanı da paspasları gibi yün kaplı.

SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...