İkinci el ağır vasıtada tecrübe konuşacak

Düzenleyen:
İkinci el ağır vasıtada tecrübe konuşacak

Ekonomi Haberleri

Yıllık hacmi 100 bini bulan ikinci el ağır vasıta pazarına giren DOD, araçlara 111 nokta ekspertiz kontrolü yapıyor.

Burcu ÇETİNKAYA & Ali ÇELİK

İkinci eldeki on yedi yıllık tecrübesini ağır ticari araçlar sektörüne taşıyan Doğuş Otomotiv, artık kurumsal çatısı altında çekici, kamyon, treyler, damper ve soğutucu ünite alım satım işlemlerini gerçekleştirecek. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan DOD Ağır Vasıta Genel Müdürü İlhami Eksin, ikinci elde ilk akla gelen marka olduklarını hatırlatarak “Yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje ve Scania markasından edindiğimiz tecrübeyle sektörümüze ilklerle birlikte geliyoruz. 111 nokta ekspertiz hizmeti, online platform, 60 aya varan vade ile finansman desteği bunlardan bazıları. Satış, takas, nakit alım, konsinye satış gibi hizmetlerle tek noktadan müşterilerimize hizmet vereceğiz. Son 10 yıllık ortalamaya baktığımızda ağır ticari araç pazarı 27 bin-28 bin aralığında. Geçtiğimiz yıl, Euro 6 normlarına geçiş sebebiyle talepler öne çekildi ve pazar yaklaşık 34 bin adet olarak tamamlandı. Bu yıl ise yaklaşık yüzde 41’lik daralma ile 19 bin civarında gerçekleşecektir. Kur artışı, ağır ticariye uzun vadede yansıyor. Dolayısıyla gelecek yıl Pazar, aynı seviyede olabilir. Scania olarak hedefimiz 2017 yılında 2 bin-2 bin 500 adet sıfır araç, DOD Ağır vasıta olarak ise 1300 adet ikinci el ağır vasıta satmak” şeklinde konuştu. 

ŞİMDİDEN 1600 ADET SATTI

DOD (Doğuş Oto Değerlendirme) Ağır Vasıta Satış Müdürü Selçuk Aksakal, Türkiye’de yıllık 100 bine yakın ağır vasıtanın ikinci elde işlem gördüğünü söyleyerek ‘’Yetkili Satıcılarımızın araç parkında şu anda ortalama 100 araç bulunuyor ve yaklaşık 1,5 yıllık sürede 1600 adet ikinci el araç satışı gerçekleştirdik. 2017 yılı için hedefimiz 1300 araç satışına imza atmak” dedi.

YENİ MASARATİ GHIBLI TÜRKİYE'DE

Maserati’nin üst orta sınıftaki sedanı Ghibli’nin yenilenen versiyonu aralık ayı itibarıyla ülkemizde de satışa sunuldu. Tasarımı ve yeni donanım paketleriyle olduğu kadar Apple CarPlay ve Android Auto gibi akıllı telefon uygulamaları ile uyumlu yeni bilgi-eğlence sistemiyle dikkat çeken yeni Ghibli, biri dizel olmak üzere toplam 3 motor seçeneğiyle sunuluyor. 187 bin 855 avrodan başlayan anahtar teslim satış fiyatına sahip yeni Maserati Ghibli, motor tipine göre arkadan itişli veya akıllı Q4 sistemiyle donatılmış dört tekerlekten çekişli olarak tercih edilebiliyor. Ghibli modelinin coupe tarzı görünümü ve ikonik “Saetta” logolu C-sütunu, çerçevesiz kapıları ve 50’li yılları hatırlatan ızgarası en dikkat çekici noktaları. 

İkinci el ağır vasıtada tecrübe konuşacak

"EKONOMİMİZ ÇOK SAĞLAM"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt 2016 yılını değerlendirerek birtakım açıklamalarda bulundu. 15 Kasım’da satışa giren Toyota C-HR’ın, marka için bu yılın en heyecan verici konulardan biri olduğunu belirten Bozkurt, ÖTV düzenlemesi ile hibrit araçların ekonomik ve çevresel manada dizel araçlara ciddi rakip olduğunu söyledi. Bozkurt sözlerine şöyle devam etti; 
2016 yılında siyasi ve ekonomik gelişmeler ışığında yüzde 30’lara varan daralmalar yaşadığımız dönemler oldu. Özellikle 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan süreçte önemli. Ancak sağlam ekonomimiz sayesinde bu durgunluğa son vermiş ve kasım ayında rekor satışlar gerçekleşmiştir. Kendi adımıza gayet olumlu bir tablo var. Kasımda satışımız 8 bin 323 adet ve böylece kasım ayında en çok satış yapan ilk 3 marka arasındayız. Yılın ilk 11 ayında ise toplamda 45 bin 29 adetlik satış gerçekleştirdik. Toplam pazarda yüzde 5,3’lük oranla ilk 6 marka içindeyiz. 2016 sonunda, 2015 yılında olduğu gibi yine ilk 5 marka arasındaki yer almak arzusundayız.
Ayrıca Toyota C-HR’ın, Corolla modelinden sonra Türkiye’de üretilmesiyle 2017 yılında yerli üretim oranının yüzde 72’ye çıktığını belirten Bozkurt, bu durumun Türkiye’deki yatırımlara iyi bir örnek ve teşvik edici bir konu olduğunu söyledi. 

ÖTV DÜZENLEMESİ VE 2017 BEKLENTİLERİ

Yeni düzenlemenin otomobil fiyatlarına ortalama yüzde 3,5 oranında yansıdığını hatırlatan Bozkurt ‘’Türkiye otomobil ve ticari araç toplam pazarının 2016 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 841 bin 808 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ise, 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artarak 648 bin 894 adet oldu. Kur etkilerinin 1 Ocak tarihinde otomobil fiyatlarına yansıyacak olması tüketicilerin alımlarını da öne çekmesine yol açmıştır. Buradan hareketle; aralık ayında da yoğun bir satış yapılacağını göz önünde bulundurulduğumuzda, binek ve hafif ticari araç pazarının geçen seneki toplam pazar seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyorum’’ açıklamalarını yaparken 2017 beklentilerini için şunları söyledi: Öncelikle kurların artışıyla birlikte ocak ayından itibaren otomobil fiyatlarının yüzde 8-10 aralığında artacağına öngörüyorum. 2017 yılında sektörümüzde bir miktar düşüş olabilir. Kurlarda yüksek dalgalanma yaşanmazsa sektörümüzde gelecek yıl yüzde 10’lar civarında bir daralma olabilir. 

İkinci el ağır vasıtada tecrübe konuşacak

ARABAM NE KADAR?

Aracını internet üzerinden satışa çıkaranların kararsız kaldığı ‘piyasa değeri’ konusu artık kâbus olmaktan çıkıyor. Arabam.com’un yeni başlattığı hizmet sayesinde istenilen bilgileri girerek saniyeler içerisinde aracın ortalama değerini öğrenmek mümkün. Arabam.com adresindeki son 6 ay içerisinde satışta yayınlanan benzer araç ilanlarının fiyatlarını analiz eden sistem, marka, model ve yıl bazında kolaylıkla fiyat ortalamasını sunuyor.

HYUNDAI KALİTE RAPORUNDA YİNE BİRİNCİ SEÇİLDİ

Dünyanın en önemli otomobil yayınlarından Alman Auto Bild dergisi, Hyundai’yi 2010 ve 2011 kalite raporlarından sonra üçüncü defa birinci seçti. Genel sonuçlara göre Hyundai, beş kategoride toplam 2,14 puanla güçlü rakiplerinin geride bıraktı. Sonuçlar ise i30 modeli ile 100 bin kilometreden fazla yol yapan test editörlerinin değerlendirmesi, müşterilerin geri bildirimleri ve anketler harmanlanarak şekillendiriliyor.

İkinci el ağır vasıtada tecrübe konuşacak

MICHELIN GAZ KESMIYOR

Türkiye pazarını da içine alan Avrupa bölgesinde, net satışlarını 15,5 milyar avroya çıkaran Michelin, büyümeye devam ediyor. Toplamda yüzde 1,4 hacim artışına en büyük katkı ise özel uzmanlık alanı 17 jant ve üzeri performans lastiklerinin satışları. Markanın yaptığı açıklamaya göre grubun global anlamda büyümesine katkı sağlayan Türkiye’de hem binek ve hafif ticari araçlar hem de ağır vasıta lastiklerine yoğun talep var. Ayrıca Türkiye’nin de içinde bulunduğu otomobil grubu orjinal ekipman pazarında yüzde 5 büyüyen Michelin, orijinal ağır vasıta ekipmanlarında yüzde 4’lük büyümeye imza attı.

FIAT VE JEEP FIRSATLARI

Fiat aralık kampanyasında Egea Sedan için 25 bin TL’ye, 20 ay vade ile 0 faizli kredi ve aylık 695 TL taksitlerle geri ödeme imkânı sunuluyor. Ayrıca, 1.6 litre dizel motorlu ve üst donanım Egea Sedan versiyonlarında ÖTV farkını karşılayarak ekstra satın alma kolaylığı sağlıyor. Jeep aralık kampanyasında ise Renegade modeli için ÖTV farkını karşılarken 24 bin TL’ye kadar 0 faizle 12 aya varan vadeli kredi imkânı kullanmak mümkün. İkonik SUV markası Jeep Renegade modelinde fiyatlar 94 bin 950 TL’den başlıyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...