İki markadan biri İstanbul'dan

Kaynak: İHA
- Güncelleme:
İki markadan biri İstanbul'dan
Ekonomi Haberleri  / İHA

Marka başvurularına göre 2011 yılını Avrupa lideri olarak tamamlayan Türkiye, 6 ayda 60 bin yeni marka başvurusu ile 2012'de de beklentilere cevap vermeyi başardı.

Marka tescil ve patent ofisi Acar Patent'in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, yerli marka başvurularında artış yaşandı. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan'ın 2011 yılı başlarında 100 bin marka tescil başvuru hedefini açıkladığında bazı çevrelerde ulaşılması zor bir hedefmiş gibi gözükse de Türkiye, hedefin gerçekliğini 120 bin marka başvurusu ve Avrupa marka şampiyonluğuyla kanıtlamıştı. 2011 yılının yarısına gelindiğinde 48 bin olan yerli marka başvurusu, 2012'de 60 bin olarak yüzde 11 oranında bir atış gösterdi.
Ülke ekonomisinin düzgünlüğü ve pazardaki payı ile dikkat çekmeyi başaran Türkiye yabancı markaların da ilgi odağı olurken, geçen yılın ilk altı ayı baz alındığında yüzde 8 oranında düşüş yaşandı.

İKİ MARKADAN BİRİ İSTANBUL'DAN
Markaların en yoğun adresi 26 bin marka başvurusu ile İstanbul olurken, yapılan başvurular değerlendirildiğinde iki markadan birinin İstanbul'dan çıktığı gözlendi. Ankara, Bursa ve İzmir marka başvurularında İstanbul'u takip ederken, Gaziantep, Antalya ve Konya çıkış yaşanan iller oldu.
2012 yılının yarısına gelindiğinde Doğu'da en çok marka başvurusu yapan il Diyarbakır oldu. 2011 yılında Samsun'un arkasından ikinci sırada bulunan Trabzon ise, 2012 yılında marka başvurularını arttırarak liderliği eline geçirdi. Ardahan ise ilk beş aylık periyot süresince sessiz kalarak, marka başvurusu yapmayan tek il oldu.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü Gümüş, Türkiye ekonomisine paralel olarak marka başvurularının da arttığını, yabancı ülke markalarının ülkemizdeki pazarın farkına vardıkları için koruma gayreti içinde olduklarını söyledi.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...