İhtiyacımız için ihracat kısıtlanabilir

- Güncelleme:
İhtiyacımız için ihracat kısıtlanabilir

Ekonomi Haberleri

GAİB Başkanı Fikret Kileci “Benim ülkemin var olabilmesi, vatandaşımın refahı için ihtiyacı olanı satmayalım, kısıtlayalım. Önce can, sonra canan” dedi. Kileci, Türkiye’de her alanda bir envanter çalışması yapılmasını, üretim ve yatırımın buna göre planlanmasını da teklif etti...

CANAN ERASLAN'IN HABERİ

Dünya pandemiyle başlayıp savaşla devam eden büyük bir krizle mücadele ederken, insanlar acil ihtiyacı olan ısınma ve gıdaya yoğunlaştı. Bütün dünyanın enflasyonla savaşında en büyük açmaz, gıda ve enerjiye erişim zorluğuyla birlikte artan fiyatlar konusunda yaşanıyor. Türkiye’nin ürün sattığı pazarlarda da aynı durum yaşandığından ihracatın artış hızında yavaşlama dikkat çekti. Bütün dünya insanları öncelikli olarak gıda ve enerjiye harcama yapınca, giyimden halıya kadar birçok ikincil ihtiyaçta talep azalması yaşandı. Talep azalmasının yanı sıra artan enflasyon, fiyatlama dengelerini bozunca dünya ticaretinde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Tüm bu sıkıntılara rağmen Türk ihracatçısı her gün yeni rekora imza attı ve yılsonu için hedeflenen rakamın üzerine, 254 milyar dolar civarında bir tutarla çıkacağını gösterdi. 2022 yılında sektörlerinde en fazla ihracatı yapan 100 firmanın ödüllendirildiği törenin ardından medya mensuplarının sorularını cevaplayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci “İç piyasada ihracat kaynaklı fiyat artışları yaşanıyor. İç piyasadaki fiyatları dengelemek adına ihracat kısıtlamalarına nasıl bakıyorsunuz?” şeklindeki sorumuz üzerine “Benim ülkemin var olabilmesi, vatandaşımın refahı için ihtiyacı olanı satmayalım, kısıtlayalım. Ben buna tarafım. Önce can, sonra canan” diye cevap verdi.

DÖVİZ ARTSIN DENMEMELİ

Son dönemde bazı sektör temsilcilerinin “Doların aylardır sabit kalması ihracatı zorluyor. Doların dizginlenmesi bırakılmalı” şeklindeki görüşlerini sorduğumuz Kileci “Hesaplamalar doların şu anda en az 22 lira olması gerektiğini gösteriyor ama döviz yükselsin, döviz yükselsin demek yanlış. Ben bir ihracatçı olarak dövizin ideal kurda olmasını isterim. Faiz, enflasyon, döviz... Bunlar birbiriyle entegre hareket eden ürünler. Olması gereken yerde olmadığında dengeyi sağlayamıyorsunuz. Yurt dışında ürüne fiyat vermekte zorlanan bir durumda kalıyoruz” diye konuştu.

ÜLKE ENVANTERİ ÇIKARILMALI

GAİB Başkanı Fikret Kileci, geçmişte canlı hayvan dahi ihraç eden, tahıl ambarı diye adlandırılabilir ülkeden bugün gıda ithal eder duruma gelindiğini belirterek “Bugün coğrafi konumu sebebiyle merkez halinde olan ülkemizin hem kendine yetmesi hem ihracat yapabilmesi için doğru planlama şart. Bunun için de ülkenin envanterini çıkarmalıyız. Nerede ne yetişiyor, nerede ne yetişmeli, hangi yatırım yapılmalı? Mesela Gaziantep bir tekstil kenti. Burada kapalı imalathane varken, yeni bir tekstil üretimine teşvik vermek doğru bir yaklaşım olmaz” dedi.

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...