İhracattaki düşüşün nedenleri tartışılıyor!

/ Kaynak: AA
İhracattaki düşüşün nedenleri tartışılıyor!

Ekonomi Haberleri  / AA

2015'in ilk ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından sektör temsilcilerinden konuya ilişkin açıklamalar geldi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ocak ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 10 düşmesinin büyük ölçüde parite kaynaklı olduğunu ifade etti. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, ocak ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracattaki yaklaşık yüzde 10'luk düşüşün büyük kısmının parite kaynaklı olduğunu kaydetti. Bununla birlikte özellikle siyasal ve askeri gerilimin devam ettiği Rusya ve birlikte hareket eden ülkeler ile Irak'ta ciddi kayıplar olduğunu belirten Tanrıverdi "Bu bölgede yaşanan olayların önemli etkisi var. İhracatın gerilediği bölgelere baktığımızda Avrupa pazarında büyük bir düşüş görülmüyor. Avrupa Birliği'nde yüzde 7,5 olan ihracat kaybının Bağımsız Ülkeler Topluluğu'nda yüzde 25, Afrika'da yüzde 16, Ortadoğu'da ise yüzde 4,9 olduğunu görüyoruz. İhracatımızda değer düşüşü yaşanırken miktar bazında bir gerileme görülmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat da ocak ayındaki daralmanın ağırlıklı parite kaynaklı olduğuna işaret ederek, "Bununla birlikte siparişlerde de kısmi bir gerileyiş söz konusu. Geçen yıl ağustos ayından bu yana Avrupa Birliği'nin Türkiye'den yaptığı hazır giyim ithalatında yüzde 2,5'lik bir düşüş gözlemliyoruz. Ancak yılın ikinci yarısında Avrupa'daki parasal genişlemeyle beraber yeniden yükselişe geçeceğiz. Yılın tamamında ise 2014'e göre yüzde 4'lük artış ile 19,5 milyar dolar ihracat ile kapatacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise ülke genelinde yaşanan ihracattaki bu düşüşün sebebini özellikle Rusya gerilimine ve Irak'taki savaş haline bağladıklarını dile getirdi. Ayakkabı sektörü olarak 2014 yılını bir önceki yıla göre başa baş kapattıklarını aktaran Çetin, "Bu ocak ayındaki ihracat rakamımıza baktığımızda yüzde 1 artış görüyoruz. İhracatta yaklaşık yüzde 10 bir düşüş yaşanırken yüzde 1 artış sağlamamız sektör açısından büyük bir başarı" dedi. Çetin, 2015 yılına ayakkabı sektörünün olumlu başladığını belirterek, bunun artarak devam edeceğini ve ithalatın düşeceğini kaydetti. Ayakkabı sektörünün yurt dışı fuarlara katılımının arttığına da değinen Çetin, bu süreci 2015 için pozitif gelişmeler olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...