İhracatta IŞİD alarmı

İhracatta IŞİD alarmı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı olan Irak'a yaptığı ihracat, haziranda yüzde 21 daraldı. İçeride özellikle imalat sanayiindeki gerileme dikkat çekiyor

Türkiye'nin ihracatı yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 artışla 80 milyar dolara dayandı. Ancak en çok ihracat yaptığımız Irak'ta yaşanan gelişmeler, haziranda özellikle imalat sanayisinde siparişleri azaltmaya başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi salonunda düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Buna göre haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracat ise 79 milyar 935 milyon dolar oldu. Haziran ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 31 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 601 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 525 milyon dolar ihracat ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

PERFORMANS DÜŞEBİLİR
Haziranda Almanya'ya ihracat yüzde 10, İngiltere'ye ihracat yüzde 22, Fransa'ya ihracat yüzde 12, İtalya'ya ihracat yüzde 18 arttı. Irak'a ihracat ise yüzde 21 geriledi. Türkiye'nin toplam ihracatında Irak'ın ikinci sırada yer aldığı dikkate alındığında, sön haftalarda ülkedeki karışıklığın Türkiye için de risk teşkil etmeye başladığı görülüyor. Mayıs ayında 50.1 düzeyinde bulunan HSBC imalat sanayi satın alma endeksi (PMI), haziran ayında 48.8'e geriledi. Siparişlerdeki daralma, Irak'taki gelişmelere bağlı olarak ihracat üzerinde de etkili oldu. Yeni ihracat siparişleri 50.5 değerinden 47.7 düzeyine geriledi ve Temmuz 2013'ten bu yana ilk defa düştü. HSBC Ekonomisti Melis Metiner, "Haziran ayı verileri, imalat sanayisinde büyümenin yavaşladığına işaret ediyor. Bekleyen siparişler son dört aydır düşmekte. Bu, atıl kapasitenin artacağının bir işareti" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...