İhracatta Eylül rekoru: 22 milyar 670 milyon dolar

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İhracatta Eylül rekoru: 22 milyar 670 milyon dolar

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık. Üç aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir başarı” dedi.

Türkiye’nin ihracat artışı eylül ayında da sürdü. Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Uludağ İhracatçı Birliklerinde düzenlenen toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık. Tebrik ediyoruz" dedi.

"ÜÇ AYDIR SÜREKLİ YÜKSELEN BİR SEYİR GÖSTERİYOR"

"Temmuz ve ağustos ayında yine cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamıydı" diyen Bolat, şu değerlendirmede bulundu: "İhracat anlamında iyi bir performans gösterdik. Temmuz ayında 20,3 milyar dolardı, ağustos ayında 21,6 milyar dolara yükseldik. Eylül ayında da 22,7 milyar dolara ulaştık. Bakın üç aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir başarı.

Dünya konjonktürüne rağmen Türkiye’deki bazı doğal afet olumsuz etkilerine rağmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ocak-eylül döneminde 9 aylık baktığımızda ise ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılki seviyeyle hemen hemen aynı. Kafa kafaya bir rakam."

İHRACAT KAYBI SON 7 AYDA TELAFİ EDİLDİ

Bolat, şubat ayındaki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan ihracat kaybını son 7 ayda telafi ettiklerini anlattı. Son 12 aylık ihracatın ise yüzde 0,4 artışla 253 milyar 534 milyon dolara yükseldiğini bildiren Bolat "Burada şunu ifade etmek isterim ki deprem sürecinde 7 ayda tam 6 milyar dolarlık bir kaybımız var ihracatta. Deprem felaketi olmasaydı aslında ihracat rakamımızda bugün itibarıyla 9 ayda 6 milyar dolar daha fazla bir ihracattan bahsediyor olacaktık" diye konuştu.

KİMYA SEKTÖRÜ İLK SIRADA

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de "Sektörler özelinde baktığımızda bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sırada görüyoruz. Kimyayı 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik sektörü takip etti. Eylülde 1.484 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Yeni firmalarımızın ihracata katkısı neredeyse 128 milyon dolara geldi. Geçen ay ortalama birim ihracat değerimiz ise 1,42 dolar düzeyinde gerçekleşti" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...