İhracatta bahar havası

Düzenleyen:
İhracatta bahar havası

Ekonomi Haberleri

Şubat ayının ardından martta da ihracat yükseldi ve 11.5 milyar dolara yaklaştı. AB pazarının canlanması, otomotiv ve konfeksiyon başta olmak üzere ihracata olumlu yansıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre ihracat, mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.6 artışla 11 milyar 466 milyon 493 bin dolara ulaştı. Mart ayında parite etkisi 117 milyon dolar oldu ve uzun bir süreden sonra pozitif gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "İhracatımızda şubat ayında başlayan artış trendinin mart ayında da devam ediyor olması, 2016 hedefimize ulaşmamızın ayak sesleridir. AB ülkelerine yönelik ihracat yüzde 13.9 artarak 5 milyar 608 milyon dolara ulaştı. Bu, AB pazarının yeniden canlandığını gösteriyor. Otomotiv ihracatının yüzde 15.6, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının da yüzde 14.3 artması, sanayinin çarklarının hızlandığına işaret ediyor" diye konuştu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de şunları söyledi: "Türkiye, ihracatta 14 ayın ardından şubatta yakaladığı yükseliş performansını martta da devam ettirdi. Söz konusu yükseliş, ihracatçılar adına motivasyon sağladı. Bu başarının sürmesi için yurt dışı temaslarını artırdık. Yeni pazarlar için önemli adımlar adıyoruz."

Ambargonun ardından İran'a yüzde 45'lik artış

l Otomotiv endüstrisi, 2 milyar 47 milyon dolarlık dış satım ile en fazla ihracatı gerçekleştirdi.
l En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD şeklinde sıralandı.
l En yüksek ihracat artışı, yüzde 53.9'la Hollanda'ya oldu. İran'da da yüzde 44.2'lik artış gözlendi.
l En fazla ihracat artışını yüzde 69 ile "gemi ve yat" yakaladı. En fazla daralan sektör yüzde 33 ile fındık...
l İhracat geçen ay AB'ye yüzde 14 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 1.6, Afrika'ya yüzde 6.5 geriledi.
l İhracat İstanbul’da yüzde 3.4, Bursa'da yüzde 4.8, Gaziantep'te yüzde 14.1, Manisa'da yüzde 19.2 arttı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...