İhracatı 1 milyar doları aşan şehir 16'ya çıktı

Davutoğlu, "Her şehirde ihracat 5 kat yükseldi. Bazı yerlerde 10 misli arttı. İhracatta 1 milyar doları aşan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıktı" dedi
İhracatçı sektörlerin 2015-2023 hedefleri, problemleri ve çözüm önerilerinin ele alındığı "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı", Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Burada konuşan Başbakan Davutoğlu, ihracatçıların vize sıkıntısına değinerek şunları söyledi: "Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede. Daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin." 2002'den beri ihracat artışı 5 kattan az olan şehir görmediğini ifade eden Davutoğlu, "Bazı yerlerde 10 misline çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıkmış. 1973'te Türkiye'nin toplam ihracatı 1 milyar dolardı. Bu bizim için önemli bir husus. Hem ülke içinde ihracat yapabilme kapasitemizi çeşitlendiriyoruz. Hem ülke dışında ihracat yapabilme kapasitemizi arttırıyoruz" dedi.
25 DÖNÜŞÜM PROGRAMI
İhracatı ilgilendiren hususların da içerisinde yer aldığı "25 Öncelikli Dönüşüm Programı"na değinen Davutoğlu, "Mart 2015 sonu itibarıyla bu 1258 eylemden 15'inin tamamlanmasını hesaplıyorduk, 12'si tamamlandı. Ayrıca daha sonra tamamlamayı düşündüğümüz 29 adet eylem de tamamlandı. Dolayısıyla aralık ve ocak ayında ilan ettiğimiz 25 öncelikli programla ilgili eylemlerden 41'ini 3 ay içinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu 41 eylemden Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı'nda 3 eylemi tamamladık. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırım kapsamına alınarak 5. Bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı. Yine Ürün Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi çerçevesinde yaptığımız mevzuat değişikliğiyle ihracatçı şirketlerimizde tasarım departmanlarının kurulması, ürün geliştirme projelerinin desteklenmesi mümkün hale geldi. İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı çerçevesinde 10 eylemi son 4 ay içerisinde tamamladık. Atık Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nda 7 eylem tamamlanmış bulunuyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı çerçevesinde 4 önemli adım atıldı" diye konuştu.