İhracatçılardan çağrı: Üretim enkaz altında kalmasın

- Güncelleme:
İhracatçılardan çağrı: Üretim enkaz altında kalmasın
Ekonomi Haberleri

Deprem bölgesinde yaraların hızla sarılmasını isteyen iş dünyası temsilcileri, kalıcı hayat alanlarının kurulması ve göçün durdurulması gerektiğinin altını çizerek “Üretimi ayağa kaldıralım” çağrısı yaptı. Ancak sürekli deprem algısı oluşturmanın da yatırımcıyı tedirgin ettiğine dikkat çekildi.

EKONOMİ SERVİSİ İSTANBUL - Türkiye’yi hüzne boğan yıkıcı depremler, binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açarken, bu şehirlerdeki işletmelerde de çarkların durmasına neden oldu. Hazır giyim, tekstil, tarım ve hayvancılık, çelik, ham madde, iplik, tahıl gibi ürünlerin üretim ve ihracatında öne çıkan 11 şehir, organize sanayi bölgeleri aracılığıyla binlerce kişiye istihdam sağlıyor.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’te 57 organize sanayi bölgesi (OSB) yer alıyor. Söz konusu OSB’lerdeki 4 bin 500 işletmede yaklaşık 540 bin kişi çalışıyor. Bölge, Türkiye’nin ihracat gelirlerine de 21 milyar dolar katkı sağlıyor. İş dünyası temsilcileri, bölgenin yaralarını bir an önce sarılması için yatırımların devam etmesi, kalıcı hayat alanları kurulması ve iş gücü göçünün durdurulması için çifte maaş verilmesi önerisinde bulunuyor.

İhracatçılardan çağrı: Üretim enkaz altında kalmasın

KORKUTMAYALIM YATIRIM YAPALIM

Ancak, yatırımcıları tedirgin eden bir noktanın, sürekli dile getirilen muhtemel deprem konusu olduğu belirtiliyor. Televizyon ve sosyal medyada yapılan “deprem olacak” şeklindeki haberlerin, hem yatırımcıyı hem de çalışanları huzursuz ettiği belirtiliyor. Korkutmak yerine tedbir alınması gerektiğini dile getiren İstanbul Tekstil ve Ham Maddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz “Sürekli 10 gün, 10, 20, 50 yıl sonra deprem olacak diye haberler yapılıyor. Yurt içinde ve yurt dışında deprem algısı algı oluşturmak doğru değil. Kipaş olarak biz de Kahramanmaraş’ta üretim yapıyoruz. Biz de depremden etkilendik. Üretimi ayağa kaldıralım” açıklamasında bulundu.

ADIYAMAN HÂLEN SUSKUN

Yıkıcı depremden etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da, 20 bin kişiye ekmek kapısı olan merkezdeki organize sanayi bölgesinde de fabrikalar hâlen suskun. Bölgede The North Face, Timberland, Vans, Napapıjrı, Tchibo gibi dünyaca markalar üretim yapan Gelişim Gurubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akçay, depremde 414 çalışanlarından 6 canı kaybettiklerini söyledi. Organize sanayi bölgesinde hasarlar olduğunu, insanların hayat alanlarının oluşmamasından dolayı çalışma olmadığını söyleyen Akçay, üretimin ayağa kaldırılması çağrısında bulunarak “Biz zaten o doğrultudayız, üretimi ayağa kaldırıp daha fazla istihdam sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

GÖÇE KARŞI ÇİFT MAAŞ ÖNERİSİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bölgede nitelikli iş gücü göçünün durdurulması için çift maaş önerisinde bulundu. Gültepe, şunları söyledi: Bu travmanın atlatılması ve çalışanlarımızın üretime katılması zaman alacak. Burada devlet ve özel sektör olarak depremzede yurttaşlarımızın bölgede kalmalarını ve yeniden işe dönüşlerini cazip hâle getirmeliyiz. Bölgedeki fabrikalarda işine dönen depremzedeye çalıştığı firmadan alacağı maaşa ilave olarak, en az 6 ay süre ile bir maaş da devletimiz verebilir. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise depremin yaralarını sarmak için 24 saat çalışırken, bir yandan da ihracat yapmaya devam etmek gerektiğini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...