'Içeride kaynak vardı da bilerek mi dışarıdan aldık'

'Içeride kaynak vardı da bilerek mi dışarıdan aldık'

Ekonomi Haberleri

Özel sektörün dış borç stokunun 260 milyar doları aşmasıyla ilgili tartışmalara cevap veren Bahçıvan, "Yüksek büyümede bu borçların önemini unutmayalım"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, özel sektörün dış borçlarıyla ilgili tartışmalar hakkında, "Üretim için kullanılacak kaynak var da özellikle mi gidip dışarıdan borçlanıyoruz" dedi. İSO Meclisi'nin Ocak Ayı Toplantısı'nda konuşan Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası'nın, türbülanslı ortamda elinden geleni yapmaya çalıştığını belirterek, "Şapkadan tavşan çıkarmayı bekler gibi her şeyi Merkez Bankası'ndan beklemek doğru bir yaklaşım değil. Döviz kuru, biz sanayiciler için hayati önemdedir. En son açıklanan verilere göre özel sektörün dış borç stokunun 260 milyar doları aştığı görülüyor. Özel sektörü bu borçlanma noktasında eleştirenlere bir çift sözümüz var. Ülkemizde tasarruf oranları çok yüksek de acaba biz mi bilmiyoruz. Sermaye piyasaları çok gelişmiş de biz mi kullanmıyoruz. Üretim için kullanılacak kaynak var da özellikle mi gidip dışarıdan dövizle borçlanıyoruz. Son 10 yılda çok övündüğümüz yüksek büyümede bu borçların çok önemli bir rol oynadığını unutmamalıyız" diye konuştu.
Dış borç stokundan kaynaklanan tedirginliği yaşarken, son 12 yılın ilk büyük çalkantısına şahitlik ettiklerini de dile getiren Bahçıvan, "Ancak 2000 öncesindeki gibi, ilk rüzgârda savrulup gitmediğimizi de burada özellikle vurgulamak isterim. Çünkü geçmiş 12 yıldan gelen bir güven birikimi var. Biz şu anda bu birikimi yiyerek yol alıyoruz. Bu tür sermayeden yemek gibi bir şeyden söz ediyorum" dedi. Erdal Bahçıvan, 17 Aralık'ta başlayan siyasi gerilimin, sanayicinin üretim, yatırım ve istihdamdaki sürdürülebilir başarısının yegane şifresi olan 'istikrar' ortamını da tehdit ettiğini söyledi.
Güven Adalı İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...