Hormonlu değil, istihdam ve üretim artıran büyüme

Hormonlu değil, istihdam ve üretim artıran büyüme

Ekonomi Haberleri

İç talebin daralması ve tarımsal üretimin azalması sebebiyle 3. çeyrek büyümesi beklentinin altında kaldı.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 ile beklentilerin altında büyüdü. Ekonomistler, yüzde 2.9-3.0 dolayında büyüme bekliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 1.7'lik artışla 33 milyar 530 milyon liraya çıktığını açıkladı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla GSYH yüzde 2.8'lik artışla 93 milyar 733 milyon liraya yükselmiş oldu. Rakamları değerlendiren ekonomi yönetimi, gerçekleşen büyümenin "hormonlu olmadığına" vurgu yaptı.
CARİ AÇIK DÜŞÜYOR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Olumsuz hava şartları sebebiyle tarımsal üretimin azalması, üçüncü çeyrek büyümesini sınırlandıran bir etken olmuştur. Bununla birlikte alınan tedbirler sonucunda iç ve dış talep arasındaki dengelenme sürecinin yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiği görülmektedir. 2013 sonunda yüzde 7.9 seviyesinde gerçekleşen cari açığın milli gelire oranı, 2014 yılı üçüncü çeyreği itibariyle yüzde 5.8 seviyesine gerilemiştir. Burada 19 milyar dolar seviyesinde iyileşme gerçekleşmiştir" dedi. Babacan, düşük gelen büyüme rakamına rağmen bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla, bir önceki yılın aynı dönemine göre "ilave 1 milyon 258 bin kişiye istihdam sağlandığını" da açıkladı.
İMALAT 'GENEL'İ GEÇTİ
İmalatta yaşanan artışa dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise şunları söyledi: "Büyüme rakamları beklentilerin altında ancak özellikle imalat sanayisinin büyümesi genel büyümenin üzerinde. Genel büyüme yüzde 1.7 iken, imalat sanayi 2.8... Dokuz aylık imalat sanayisinin büyümesi ise yüzde 3.5 seviyesinde. İhracatın büyümeye olan katkısı daha belirgin hale geldi. Bu, yürümekte olduğumuz yolun ne kadar doğru olduğunu bir defa daha ortaya koyuyor."
Hormonlu değil, istihdam ve üretim artıran büyüme

DEVLET DAHA FAZLA HARCADI
2014 yılı üçüncü çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı değeri yüzde 8 artışla 8 milyar 989 milyon liraya çıktı. İthalat değeri ise yüzde 1.8'lik azalışla 8 milyar 677 milyon liraya indi. Hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 7.1 artışla 301 milyar liraya çıkarken, devletin tüketim harcaması yüzde 15.7 gibi yüksek oranda artışla 64 milyar 658 milyon liraya dayandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...