Hindiyi yemiyor ihraç ediyoruz

Türkiye’nin hindi eti ihracatı 2011-2015 döneminde yaklaşık 46 milyon dolara ulaşırken iç tüketim, üreticinin beklentilerini karşılamıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hindi ihracatı 2011 yılında 4 milyon 332 bin dolarken, 2012 yılında 7 milyon 934 bin dolara yükseldi. Hindi ihracatı 2013 yılında 10 milyon 767 bin dolara yaklaşırken, 2014’te 7 milyon 291 bin dolarlık kısmı Rusya’ya olmak üzere, 15 milyon 750 bin dolara yükseldi. Sektörün yeni pazarlar Ürdün ve Suudi Arabistan’a yönelmesi sayesinde bu yılın ekim ayı itibarıyla ihracat tutarı 8 milyon 544 bin dolar olarak gerçekleşti. Hindi ihracatında ürünün kilogram fiyatı ise 2011’de 2,19 dolar iken bu yılın 10 ayında 2,5 dolara çıktı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, hindi etinin dış pazarda alıcı bulmasına rağmen iç pazarda yeterli ilgiyi görmediğini belirterek “Türkiye’de hindi eti tüketimi, beklentilere göre çok düşük. Bunun mutlaka artması lazım. Çünkü, hindi kırmızı etin en büyük alternatifi. Hindi etinin sadece yılbaşı ürünü olarak değil, 12 ay tüketilebilir bir ürün olarak benimsenmesi için Bakanlığın da destek vermesi ve ön plana çıkarması gerekir” dedi.