Her yıl 1 Ocak’ta pişmanlık şart mı?

Düzenleyen:
Her yıl 1 Ocak’ta pişmanlık şart mı?

Ekonomi Haberleri

Herkes kendi alışkanlıkları ve gelir seviyesine göre kutlayacak yeni bir yılın gelişini. Kutlamalarda aşırıya kaçmamak, harcamaları dengede tutmak ise 1 Ocak sabahı yaşanacak pişmanlığı en aza indirecek...

Canan Eraslan KADIN DÜNYASI -Aralık ayının yarısını geçtik. Yeni bir yılın başlamasına, tarihin yıl bölümünde 2015 yerine 2016 yazmasına ve yapılacak çılgınlıkların bu yıl ulaşacağı seviyeyi görmemize az kaldı. Evet, konumuz yılbaşı... Hristiyan dünyasında dinî bir anlamı olan, ‘Noel’ olarak kutlanan bu tarih, ülkemizde de çoğunlukla yeni bir yılın başlangıcı olarak özel bir anlam taşıyor. İnsanlar kültürüne, maddi durumuna, bu güne yüklediği anlama göre kutlama yapıyor. Konu kutlama olunca, ekonomiye ürün ve hizmet sunan binlerce şirket de, tercih olabilmek için kıyasıya bir yarışa başlıyor... 31 Aralık tarihini 1 Ocak’a bağlayacak olan gece saatler 00.00’ı gösterdiğinde dünyanın hangi şehrinde, nasıl kutlama yapacağını planlayan yüzlerce kişi olduğu gibi, en büyük sıkıntısı “Yılbaşında hangi kanalı seyredeceğiz” olan da var... Bu büyük yelpazenin herhangi bir yerinde olan restoranlar, oteller, eğlence mekânları, hediyelik eşya satıcıları, müzikholler, giyim mağazaları, alışveriş merkezleri ve marketler... Her geçen yıl hızla büyüyen yılbaşı alışveriş çılgınlığından pay kapmak için kıyasıya yarışıyor. Önemli olan 31 Aralık’tan 1 Ocak sabahına uyandığınızda pişman olmamak... O gece için aldığınız kıyafet, gittiğiniz yerde ödediğiniz ve planladığınızın neredeyse 2 katını bulan fatura... O faturayı nelerden vazgeçerek ödediğiniz önemli olan... Sabah uyandığınızda, “Ne oldu işte, dün de aynı bugün de, olan onca paraya oldu” diyecekseniz, gelin planınızı yeniden gözden geçirin... Bugüne kadar hiçbir yılbaşı gecesini ‘çok özel’ kutlamamış olmanın rahatlığıyla diyorum ki; yılbaşında herkesin eğlence anlayışı, alacağı hediye kendini yansıtacağı için, okurlarımıza yön gösterecek birkaç ayrıntıya dikkat çekmek en iyisi...

Harcamalar her yıl artıyor
Yılbaşı için yapılan harcamaların büyük bir hızla arttığı görülüyor. Birkaç sene geriye gittiğimizde bakıyoruz ki, Türkiye’de 2009’da yılbaşı giderlerini gösterdiği tahmin edilen 30-31 Aralık’ta 665 milyon liralık harcama yapıldığı görülüyor. 2010’da söz konusu 2 günde yapılan harcama 750 milyon lirayı bulmuş. 2012’ye gelindiğinde, yani sadece 2 sene sonra rakamı 2’ye katlayıp 1.4 milyar lirayı kartla harcamışız. 2014’te ise rakam 2.5 milyar lirayı bulmuş. Bu yıl ise tahminler 3 milyar lirayı gösteriyor.

Faturanız tahmininizin belki de 2 katı olacak
Yeni yıla girişi bir eğlence mekânında kutlamayı planladıysanız, fiyatların bir gün öncesine göre bile en az 2 kat daha fazla olduğunu kabul etmelisiniz. “Yılbaşı paketimiz 100 lira” diye ilan eden bir mekândan, gece devam ederken büyük ihtimalle ‘hayır’ diyemeyeceğiniz ekstralarla kişi başı 200 lira faturayla çıkmanız muhtemel...

Evde yılbaşı kutlamak pahalıya patlamasın
Tercihiniz “Evde biz bize” ise davetlileriniz de olacağı için abartıya kaçabilirsiniz. Kolay mı? Hem ev sahibisiniz hem yeni bir yıla giriyorsunuz. Evde güzel bir sofranın maliyeti 150-200 lirayı bulabilir. Buna, kilosu 100 lirayı bulan çerezleri de ekleyip, “ya yetmezse” diyerek fazladan aldıklarınızı da katarsanız, tahmini masrafın çok üzerine çıkabilirsiniz!..

Alışverişe eşofman yerine topuklu ayakkabıyla gidin
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde öğrencilere, yoğun çalışma tempoları içinde nefes aldırmak amacıyla düzenlenen programa, Renk Uzmanı Aydan Öztürkatalay konuk oldu. Öztürkatalay, alışverişte renklerin rolünü anlattığı  konuşmasında “Rengi giyim olarak değil, taşınan enerji olarak düşünmelisiniz” dedi. Alışverişi ‘Para ile mutluluk satın almak’ diye özetleyen Renk Uzmanı Öztürkatalay, alışverişte renk kullanımıyla ilgili püf noktaları şöyle sıralıyor:
- Muz, yoğurt, bir avuç kuruyemiş, bal ve avokado yiyip alışverişe çıkarsanız, mutlu alışveriş yapar, mutlu olduğunuz için doğru kararlar verirsiniz.
- Asla eşofmanla alışverişe gitmeyin. Rahat giysiler melatonin salgılatır, net düşünemezsiniz.
- Kendinizi güzel hissettiğiniz kıyafetlerinizi giyin, topuklu ayakkabılarınızı tercih edin. Topuklu ayakkabılar, çok rahat olunmadığı için kadınların zamanı doğru kullanmasını destekler.
- Pembe tonlardaki mağazalar daha çok tercih edilir. Çünkü pembe, fiziksel aktiviteleri azaltır, duyguları açığa çıkarır. Anne sevgisinin gerçek rengidir. Pembe ortamlarda kişiler, düşünmeden alışveriş yapar. Kredi kartıyla düşünmeden öder. Pembe tonları giyinen çalışanlara daha fazla bahşiş ödenir.
- Dolaplarınızın sık sık fotoğrafını çekin. Beyninizde giysilerinizin renk klasörlerini açmış olursunuz. Gerçekte ihtiyacınız var mı diye unuttuklarınızı hatırlarsınız.

Yılbaşı için binlerce alternatif var
Yılbaşı gecesi için yapılacak harcamalarda ölçülü olunması tavsiye ediliyor ancak herkesin karar verirken, seçenekleri de göz önünde bulundurması gerekiyor. Bunun için kampanya, hediye tavsiyeleri, yılbaşı gecesini eğlenerek geçirmek isteyenlere mekân seçenekleri de derledik...

Hediyenin pahalısı değil ağlatanı makbul
Televizyon dizilerinde ya da filmlerde rastlamışsınızdır... Birinin doğum günü olur ve onlarca ‘pahalı’ hediye gelir. Ancak genellikle ‘zengin kız fakir oğlan’ ya da tersi durumlarda hediye veren yoksul taraf, duygusu bol, günlerce düşünüp, karşısındakinin tepkisini tartarak hazırladığı bir hediyeyle gelir ve günün yıldızı olur. O sahne de kızın gözyaşlarıyla sona erer... Tam da bunu demek istiyorum aslında. Hediye vermek istediğiniz kişiyi iyi tanıyor, onu neyin ve nasıl mutlu edeceğini biliyorsanız ona göre davranmalısınız. Klasik olacak ama aynı kişiyi bol sıfırlı fiyatı olan bir ziynet yerine, anılarınızın ifadesi olan ve fotoğraflarınızla dolu bir albümle daha fazla mutlu edebilirsiniz mesela...

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...