Hem evcil hem vahşi: Safkan Arap tayı için ödenen bedel dudak uçuklattı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesinin yetiştirdiği 14 elit tayın satışa çıkardı. Atlardan toplam 29 milyon TL gelir elde edildi.
Malatya'da 14 safkan Arap elit tayları, İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda satışa sunuldu.
Taylar açık artırmayla satıldı.
Satılan elit taylardan toplam 29 milyon 850 TL gelir elde edilirken, taylardan biri 5 milyon liraya alıcı buldu.
ARAP ATI ÖZELLİKLERİ
Arap atları zorluklara karşı olan tahammül gücü, ince ve yumuşak yeleleri, büyük, geniş ve parlak gözlerinin yanı sıra küçük kulaklarıyla da diğer atlardan ayrılıyor. Arap atının gözlerinin arasında bedevilerin jibbah dediği, sıcak havada nefes almayı kolaylaştıran bir çıkıntı vardır. Boynu da oldukça geniştir. Altı yerine beş bel omuru bulunduğu için sırtı diğer cinslere göre daha küçüktür. Buna rağmen ağır binicileri kolaylıkla taşıyabilir. Bir diğer önemli özelliği de doğal olarak kalkık duran kuyruğudur.
Arap atları yüzyıllardır çöllerde insanlarla yakın ilişki içinde olmuşlardır. Savaşlarda başarılı olan atlar bazen evlerde misafir edilmiştir. Çocuklarla olan iyi ilişkileri nedeniyle 18 yaş altındaki çocukların binmesine izin verilen tek çeşittir.
HEM EVCİL HEM VAHŞİ
Arap atlarının çoğu zeki, çevresiyle iyi ilişkili ve hassastır. Kolay öğrenirler, sahiplerinden sevgi gördükleri zaman buna çok iyi karşılık verirler. Bu özellikleri onları hem evcil hem vahşi yapar. Çünkü düzensiz veya gereğinden fazla tekrarlanan eğitim Arap atlarını çok hırçınlaştırabilir.
Arap atı, hızlarıyla bilinen cinslerin bulunduğu sıcakkanlı atlar sınıfına girer. Eğitiminin zor olduğunu düşünenlerin, bunun kendi davranışlarından kaynaklandığını bilmesi gerekir, çünkü Arap atı, sahibinin davranışına çok hızlı cevap veren hassas bir cinstir. Yanlış yetiştirilen Arap atları kamuoyunda olumsuz bir imaj bırakmıştır.