Hedef 153,3 milyar dolar ama...

Düzenleyen:
Hedef 153,3 milyar dolar ama...

Ekonomi Haberleri

OVP’de bu yıl için 153,3 milyar dolar olarak belirlenen rakamı ve 156 milyar doları aşarak tarihî rekor kırılacağını söyleyen Zeybekci, domates yasağının kalktığını da müjdeledi...

Suriye ve Irak’ta yaşananlara rağmen ihracatta OVP hedefi aşılacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyümeye daha fazla katkı vereceğini, artışın hızlanacağını ve hedeflerin aşılacağını söyledi. Zeybekci, Türkiye-Ürdün Ortaklık Konseyi Toplantısı İmza Töreni sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Dış ticareti olumsuz etkileyen gelişmelere rağmen 3 ve 4’üncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkısının artacağını ifade eden Zeybekci  “Bölgedeki jeopolitik risklere rağmen 2016’da ihracatı sabit tutmayı başardık. Bu yıl da jeopolitik riskler konusunda iyileşme olmadı. Tam tersine biraz kötüleşme bile oluşuyor etrafımızda. Buna rağmen Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz olan 153,3 milyar doları çok rahat aşacağımızı, 156 milyar doları da aşarak tarihî zirveyi göreceğimize inanıyorum. 2018 ihracat hedefimiz 169 milyar dolar. 2019 ve 2020 hedeflerimiz de makul. Hepsini aşacağız inşallah.” diye konuştu.

SEVKİYAT IRAK’IN GENELİNE

Zeybekci, bir başka soru üzerine de bölgeye yönelik sevkiyatın devam ettiğini yineleyerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yönde talimatı var. MGK ve Bakanlar Kurulunda, gerektiğinde uygulanmak üzere konuşuldu. Cumhurbaşkanımızın talimatı bizim için emirdir. Şu anda Irak’ın tamamına sevkiyat devam ediyor. Başbakanımızın söylediği söz var. Bizim için tek muhatap Irak hükûmetidir.” dedi.

YASAK KALKIYOR

Zeybekci, Rusya’ya yapılacak domates ihracatına yönelik son gelişmelerin sorulması üzerine “Kahraman domatesimiz... Hedefimiz, Kasım 2015 öncesine topyekün dönmek. Gördüğümüz kadarıyla siyasi ilişkilerde hiçbir engel yok. Gelişmeler henüz daha Kasım 2015 öncesine dönmüş değil.” ifadesini kullandı. “Yasak kalkıyor mu?” sorusuna “Kalkıyor” diyerek cevap veren Zeybekci, yasağın 1 Ekim’den önce kalkıp kalkmayacağının sorulması üzerine ise “İnşallah, teknik anlamda onu göreceğiz 1-2 gün içinde. Bunun kararını duyduk ama resmi olarak da teyit edilmesini istiyoruz. Teyidini devlet başkanının (Putin) ağzından duyduk ama ilk yüklemeyi yapana kadar bekleyeceğiz” dedi. Vize konusunda devam eden problemlere işaret eden Zeybekci, tır şoförlerinin izinlerinde iyileşme olduğunu, ilk domates ihracatı yapılıncaya kadar günle ilgili konuşmak istemediğini ifade etti.

EGELİ ÜRETİCİ "1 KASIM"I BEKLİYOR

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Rusya ve Türkiye’nin tarım Tarım Bakanlığı arasındaki domates ihracatına dair görüşmelerin çok iyi gittiğini, ihracatın 1 Kasım’da başlayacağına dair beklenti bulunduğunu söyledi. Rusya’ya bu yılın ilk 8 ayında 259 milyon dolarlık sebze ve meyve ihraç edildi. Domates ile miktarın hızla artması bekleniyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...