Hazır giyimciler, açığı Afrika ile kapatacak

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Hazır giyimciler, açığı Afrika ile kapatacak

Ekonomi Haberleri  / İHA

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Rusya’yla yaşanan uçak krizi sonrası Rusya’ya alternatif olarak Orta Afrika ülkelerine yöneldi.

Üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye’nin lokomotifi olan hazır giyim sektörü, Rusya’yla yaşanan uçak krizi sonrası Rusya’ya karşı alternatif pazar arayışlarına hız verdi.  İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 6 ülkenin oluşturduğu Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (CEMAC) lideri olan Kamerun’dan çok sayıda alım grubunu İstanbul’daki üreticiyle bir araya getirdi. 
Kamerun’dan gelen heyetle birlikte basın toplantısı yapan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi, “Kamerun’daki ticaretimizi hızlandırmamız gerekiyor. Ondan sonrada diğer Afrika ülkeleriyle de hızlı bir şekilde ticari ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız” dedi. 

"HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ BİRÇOK PAZARDA SIKINTI YAŞAMAYA BAŞLADI" 
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi, “Bu son dönemde bizim dışımızda gelişen bir takım olaylardan dolayı, özellikle hazır giyim sektörü birçok pazarda sıkıntı yaşamaya başladı. Bunlardan en önemlisi Rusya’yla yaşadığımız uçak krizi. Uçak krizinin ardından Rusya’nın aldığı tedbirler ve ticareti engelleme noktasındaki çalışmalarıyla maalesef hem Türk ürünlerinin Rusya’ya girişinde sıkıntı yaşanmaya başlandı. Hem de Türk firmalarının Rusya’da hayatını devam ettirmesi noktasında sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bunun bir müddet sonra yumuşayacağını düşünüyoruz. Bir zamana ihtiyaç var. Biz alternatif olarak da ilk önce etrafımızdaki ülkelerden İran pazarını ciddi bir pazar olarak düşünüyoruz ama orada da her an dış politikayla ilgili maalesef İran tarafından zaman zaman gelen sert açıklamalar oluyor. Onun nereye gideceğiniz bilmiyoruz” şeklinde konuştu. 

“KAMERUN’DAKİ TİCARETİMİZİ HIZLANDIRMAMIZ GEREKİYOR” 
Şuanda Afrika’nın kendileri için çok cazip pazar olduğunu belirten Tanrıverdi, “Biz geçtiğimiz yıl Nijerya’yla başladık, şuanda ciddi bir ticaretimiz başladı Nijerya’yla hazır giyim firmalarımız açısından. Şimdi Kamerun ve 6 ülkenin içinde olduğu 35 milyonluk bir bölümden bahsediyoruz. Burada ciddi bir çalışmamız oluyor. Oradaki ticaretimizi hızlandırmamız gerekiyor. Ondan sonrada diğer Afrika ülkelerine hızlı bir şekilde girmeye çalışacağız. En azından şu geçici dönemde Türk firmalarının bir kısım da olsa rahatlamasını sağlayacağız hem de aramızdaki ticareti geliştireceğiz. Türkiye’nin zaten o bölgelerde Made in Turkey algısı var. Bunu da daha hızlı büyütecek, daha çok ticari ilişkileri geliştirecek hale getirebilmemiz lazım. Afrika’da ekonomi gün geçtikçe düzeliyor. Ekonomik durum toparlanıyor. Ekonomi toparlandıkça Türkiye’ye olan ihtiyaçları artacak. Oraya olan ticaretimizde artacak diye düşünüyorum” diye konuştu. 

“MİSAFİRLERİMİZ 200’E YAKIN FİRMAMIZLA KARŞILIKLI İŞ GÖRÜŞMESİ YAPIYORLAR” 
Yaklaşık Kamerunlu 50 firmanın 60 kişilik bir grupla Türkiye’ye geldiğini belirterek sözlerine devam eden Tanrıverdi, “Bugün burada 200’e yakın firmamızla karşılıklı iş görüşmeleri yapıyorlar. Ciddi bir hareket var. 3 gün boyunca da Merter, Laleli, Osmanbey ve Bayrampaşa’daki firmalarımızı yerinde gezecekler. Sokaklarda dolaşacaklar. Oralarda diğer firmaları da görmüş olacaklar. Böylece Türkiye’de nereden mal alabileceklerini hangi firmalarla çalışabileceklerini de tespit etmiş olacaklar. Bu önümüzdeki yıl içerisinde hızlı bir şekilde aramızdaki ticaretin gelişeceğini düşünüyorum. Başka ülkeler içinde şuanda arkadaşlarımız planlıyor. Hep birlikte diğer ülkelerle de bu tür çalışmalar yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. 
Basın toplantısına katılan Kamerun Ticaret Bakanı Yardımcısı Mr. Bouba Aussıne ise “Burada olmaktan, Türkiye ile aramızdaki ilişkilerin gelişmede olmasından çok mutluyum. Bizi misafir eden ve misafirperverliği ve sıcak yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...