Hayvanlar ‘tüp buzağı’ ile üreyecek

Düzenleyen:
Hayvanlar ‘tüp  buzağı’ ile üreyecek

Ekonomi Haberleri

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde bir çığır açan mikroçip yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da kullanılmaya başlandı.

Harvard Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez İzmir’de hayata geçirilen ‘çiple suni tohumlama’ yöntemi, büyükbaş hayvancılıkta üreme oranında başarıyı ikiye katlayarak verimin artmasına katkı sağlıyor. Bu konuda çalışan Türkiye’nin ilk özel boğa sperm üretim tesisinde basın toplantısı düzenleyen Koek Biyoteknoloji, ‘Fertile Bovine’ isimli ürünü tanıttı. Biyoteknoloji alanında ‘Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı’ arasında gösterilen Türk bilim insanı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, İzmir’deki Depark Laboratuvarlarında üretiliyor. Geliştirdiği mikroçipi tanıtmak için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Utkan Demirci, çip yöntemini kullanarak gerçekleştirdikleri suni tohumlama ile gebelik oranlarının arttığını, hayvanlarda hastalık, düşük, ölüm gibi olayların azaldığını, uzun dönemde bu yöntemle hayvan sayısında çok hızlı artış yaşanabileceğini söyledi. 

GEBELİK ORANI YÜZDE 90

Teknolojiyi dünyada ilk kez tesislerinde uygulayan Egevet’in kurucu ortağı Ahmet Gedik ise mikroçip yöntemini bir süredir uyguladıklarını ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu söyledi. Tesislerde yılda 1 milyon doz sperm üreterek piyasaya sürdüklerini kaydeden Gedik, çipler sayesinde gebelik şansının yüzde 60’lardan yüzde 90’lara çıktığını, sonucun 30 dakika gibi bir sürede alındığını ifade etti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...