'Hayalî' görülen yazılım ihracatı 6.8 milyar $ oldu

'Hayalî' görülen yazılım ihracatı 6.8 milyar $ oldu

Ekonomi Haberleri

Bakan Işık, yazılım ihracatı yapan bir adama hayali ihracattan soruşturma açıldığını ve soruşturmanın bir makara sayesinde kapandığını anlattI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz bilişimci bilgi sisteminde 2013 yılı verilerinde şu anda yazılım sektörü ülkemizde yaklaşık 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı" dedi. Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Çalıştayı'nın açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık'ın katılımıyla Bilkent Otel'de gerçekleşti. Çalıştayda bir konuşma yapan Bakan Işık, nbsp;"Yazılımla ilgili farkındalığın oluşması ve yazılım konusundaki gerekliliği açısından da artık toplumda ciddi bir bilinç var. Artık çok şükür yazılım ihracatı dediğimiz zaman artık toplum ne olduğunu biliyor" dedi. Bakan Işık, "Türkiye'nin ilk yazılım ihracatında, yazılımı yapanın başına ne geldiğini biliyor musunuz? 1990'lı yılların başında veya 80'li yılların sonunda bir yazılım yapılıyor ve satılıyor yurt dışına, 1 milyon dolarlık bir yazılım. Tabii para da hesaba geliyor. Hesapta 1 milyon dolar para var fakat karşılığında hiçbir şey yok. Böyle tonlarca mal satılmamış. Hemen kara para aklamaktan, adamcağız hakkında soruşturma açılıyor. Neyse, zar zor bunun bir yazılım ihracatı, bilgi ihracatı olduğu anlatılıyor ve sonunda ikna ediliyor bizim bürokratlarımız. İyi de diyorlar, 'ihracat dediğiniz, bir şey olacak elimizde.' En son arkadaşlar, bir makaraya yazılımla ilgili bir şeyler yazılıyor ve o makara paketleniyor, gümrükten çıkarılıyor ve o 1 milyon dolar, bu gümrükten çıkarılan makaranın karşılığında ödendi diye işlemler bitiriliyor ve adamcağız kara para aklamaktan, hayali ihracat yaftasından kurtuluyor. Bugün hamdolsun, tek tuşla bilgimizi ihraç edebiliyoruz. En azından kimse, 'bize mal göstereceksiniz, bu yazılım nedir kardeşim' noktasında değil." Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2013 yılında yazılım sektörünün, yaklaşık 6.8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını söyleyen Bakan Işık, "Şirket bilançolarına yansıyan yazılım ihracat rakamı 690 milyon dolar seviyesinde ama bu rakam bize yetmez. İnşallah 2023'te bu rakamı 10 milyar doların üzerine çıkaracağız" dedi.


150 BİN VARİLLE BAŞLAYACAK

Irak'ta vanalar açılıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkezi Irak hükümetinin mart ayından bu yana gerçekleştiremediği petrol sevkiyatının bugünlerde başlayacağını bildirdi. Yıldız, şunları söyledi: "Satılan Irak'ın petrolü ve kuzey-güney demeden başından beri savunduğumuz ve Irak'ın normalleşmesine katkı koyacak bir gelirden bahsediyoruz. Mutlaka bu sistemin kurulması ve korunması gerekiyordu. Türkiye bu manada üzerine düşeni yaptı. Bundan sonra Merkezi Irak Hükümeti'nin günlük 150 bin varilden başlamak kaydıyla sevkiyatlarına şahit olacağız. Bu bölge için de Irak için de sevindirici bir durumdur. Başından beri söylediğimiz konunun, prensiplerin kabul gördüğünü bir kez daha görüyoruz. Olan petrolün, satılan petolün gelirleri paylaşılır. Satılmayan petrolün gelirleri paylaşılmaz. Bunu başında da söylemiştik. O yüzden merkezi Irak hükümetinin mart ayından bu yana yapılmayan sevkiyatı başlamış olacak." Sevkiyatın tam olarak ne zaman başlayacağına ilişkin soruya da Bakan Yıldız, "İçinde bulunduğumuz günlerde artık başlar" yanıtını verdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...