Havalar ısındı, yumurta fiyatları düştü

Havalar ısındı, yumurta fiyatları düştü

EKONOMİ Haberleri

Soğuk havalar geride kalırken, son bir ayda 45 lirayı gören 30'lu yumurtanın fiyatı 38 liraya kadar geriledi. YUMBİR Başkanı Afyon, düşüşün sürebileceğini söyledi.

Ömer Temür | İSTANBUL

Havaların ısınmasıyla birlikte yumurta fiyatları geriledi. 30 adetlik büyük boy yumurtanın fiyatı son bir ayda 45 liradan 38 liraya gerilerken, orta boy yumurtanın fiyatı 36, küçük boy yumurtanın fiyatı da 32 liraya kadar indi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye'de yıllık 1 milyar 600 milyon adet yumurta üretildiğini belirterek bunun yüzde 80'inin iç pazarda tüketildiğini, kalan yüzde 20’lik kısmının da ihraç edildiğini bildirdi. Yıllık kişi başı yumurta tüketiminin ise 214 adet olduğunu ifade eden Afyon, ancak tüketimin yaz ve kış aylarına göre farklılık gösterdiğini söyledi. Afyon, yumurtanın en çok kış aylarında tüketildiğine dikkat çekerek “Yazın havaların ısınmasıyla tüketim alışkanlığı değişiyor. İnsanlar hafif beslenmek istiyor. Ayrıca ‘Yazın yumurta yenmez, rahatsız eder’ diye bir kanı var. Halkın kahvaltı alışkanlığı yaz aylarında değiştiği için fiyatlar düştü. 30 adetlik büyük boy yumurta 45 liradan 38 liraya kadar geriledi. Orta boy 36 lira, küçük boy ise 32 liradan satılıyor” diye konuştu.

Havalar ısındı, yumurta fiyatları düştü

FİYATLAR DAHA DA DÜŞEBİLİR

Fiyatların daha da gerileyebileceğini dile getiren İbrahim Afyon, ancak bunun üretim açısından bazı riskleri bulunduğunu söyledi. Afyon şunları kaydetti: Üretici, maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. Bir yumurtanın ambalajsız, nakliyesiz çıplak maliyeti 1,35 lira. Şu an üreticiden çıkış fiyatı ise 1 liranın altında. Bir buçuk yıl önce 2.700 lira olan yemin tonu şu an 7 bin lira. TMO maliyetlerin düşürülmesi için iki ayda bir mısır desteği veriyor. Yem giderimizin yarısını karşılıyor. Bu destek bizim için çok önemli. Fiyatlar daha da aşağı gelir mi, gelebilir. O zaman biz hayvan varlığını azaltmak zorunda kalabiliriz. Onun için TMO mısır desteğine devam etmeli.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...