Hangi kuruluş ne desteği veriyor

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Hangi kuruluş ne desteği veriyor

Ekonomi Haberleri  / OZEL

Yatırım yapmak, işini büyütmek için kaynak arayan işletmeler ne yapmalı? Yazarımız Metiner Sezer, aklınıza takılan her türlü soruya cevap veriyor.


hibe amp;teşvikdosyasıMetiner SEZER hazırladıyazıdizisi -1-
Türkiye ekonomisi büyüyor ama katma değeri yüksek üretime geçemiyor bir türlü. Teknoloji yatırımına ayıracak parası yok çünkü. Ar-Ge de yapamıyor haliyle. Bunun böyle olması işletmeleri olduğu gibi ülkeyi de olumsuz etkiliyor. İşletmeler kâr edemezken, devlet de vergi alamıyor ve bu da gerekli altyapı inşasını geciktiriyor. Türkiye'nin ilk 10 büyük ekonomi arasına girebilmesi için inovatif düşünceye sımsıkı sarılması ve kendini yenilemesi lazım. Bunun yolu da Ar-Ge ve teknolojiye yatırım yapmasından geçiyor. Şunu da belirtmek lazım ki, belki yeterli değil ama Türkiye'de bu alanlarda faaliyet gösteren firmalara verilen kamu desteği var. Firmaların bir kısmı bilmiyor belki ama var. Düşük faizli kredi almak da mümkün, hibe de. Yeter ki, işletme bu desteklerin hangi kurum tarafından ve hangi şartlarda verildiğini bilsin. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sayısız teşvik veriyor. KOSGEB mesela. Küçük ve orta işletmelere hem kredi desteği veriyor hem de en önemli eksiği olan bilgi desteğini sağlıyor onlara. TUBİTAK destekleri ise araştırma-geliştirme "Ar-Ge" çalışmalarına can suyu niteliğinde. Yeni devreye giren Kalkınma Ajansları ise bölge ve şehirlerin kalkınmasına katkı sağlayan projeleri destekliyor. Ekonomi Bakanlığı'nın devreye soktuğu "Stratejik üretim"le ilgili destekler ise çok cazip. Yeter ki proje ülkenin döviz kaybına sebep olan malların üretimine yönelik olsun. Ya da ülkeye döviz kandırıcı bir yanı olsun. Kendi bilgi ve birikimi yetmeyen firmaların yabacı işletmelerle ortaklık yapması da yeterli bu desteklerden faydalanmak için. Eğitim ve sağlık kuruluşlarına teşvik vermenin ana teması da bu zaten. Türkiye bölgenin eğitim ve sağlık merkezi olsun ve ülkeye döviz kazandırsın bu sektörler. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Türkiye ihraç ettiği mal karşılığında 1 dolar 46 cent kazanıyor. Bu şartlarda 2023 senesi için ortaya koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştiremeyiz" dedi. Bu söz çok anlamlı bir söz. Türkiye'nin teknoloji ve Ar-Ge yatırımına duyduğu ihtiyacı bariz bir şekilde ortaya koyuyor bir kere. KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansları'nın maksadı da bu zaten. Türk KOBİ ve işletmelerinin katma değeri yüksek ürün üretmesine imkân vermek. Kurumların sağladığı teşvikler şayet bir kapı ise bu kapıyı açan bir de anahtarın olması lazım değil mi? İşte Türkiye Gazetesi olarak biz, KOBİ ve işletmelerimize ve ayrıca ferdi faaliyet gösteren kişilere anahtar görevi yapmak istiyoruz. Sorularınızı bize ulaştırın, cevabını alın. Biz kurumlar ile işletmeler arasında köprü görevi yapacağız.Teşviklerden yararlanmanız için neler yapmanız gerektiğini, kime ve nasıl müracaat edeceğinizi, hangi projeye ne kadar teşvik ve hibe verildiğini söyleyelim size.
Ekonomi
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...