Hane halkı konut ve otomobil almaya koştu!

Düzenleyen:
Hane halkı konut ve otomobil almaya koştu!

Ekonomi Haberleri

Son çeyrekte hem sanayi üretimi hem de ihracattan iyi haberler geldi. Faizlerdeki düşüşle birlikte, hane halkı konut ve otomobil almaya koştu.

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte sergilediği 1,8’lik daralma, dördüncü çeyrekte yerini bambaşka bir tabloya bırakacak. FETÖ’nün darbe girişimi sebebiyle 27 çeyrek sonra ilk defa küçülen Türkiye ekonomisi, son çeyrekte, alınan tedbirlerin de etkisiyle yeniden ayağa kalktı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, önceki gün Bakanlar Kurulunda yaptığı sunumda, yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan iktisadi faaliyetin kademeli olarak toparlanacağını vurguladı. Nitekim ekim ayından beri açıklanan sanayi üretimi, ihracat, konut ve otomobil satışları gibi önemli veriler başını yukarı kaldırdı ve piyasalarda canlanmanın başladığını gözler önüne serdi.

KÖTÜMSER OLMAYIN
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’yi Türkiye yapan çekici faktörlerin hiçbirinde bir azalma olmadığını belirterek, “Temkinli olmayı anlarım, ama kötümser olmayın. Neden? Çünkü bu ülkenin temelleri sağlam. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve darbe girişimini bertaraf etti. Bu, Türkiye’nin önemli bir kazanımıdır. Bütün şokları yaşadık, ben artık yaşamadığımız bir şok bilmiyorum. Bütün bunlara rağmen, Türkiye’nin bu sene yüzde 2’nin üzerinde büyüdüğünü göreceğiz” dedi. Uluslararası Finans Kurumu’nun Türkiye ofisinin açılışının 30’uncu yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen panele katılan Şimşek “2017’nin başında devreye girecek BES’teki otomatik katılımdan elde edeceğimiz birikimleri, büyük oranda bankalara bir yıl ve daha fazla vadeli mevduat olarak yatıracağız. Böylece bankaların hem mevduat vade yapısını iyileştireceğiz, hem de kredi mevduat oranı üzerinden sistem üzerindeki baskıyı sınırlamamız lazım” diye konuştu.

DÖVİZLE BORÇLANMA
Şimşek, özel sektörün dövizle borçlanmasına “bir kontrol mekanizması” getirilebileceğini de belirterek, “Bu konuda bir çalışma başlatabiliriz. Özellikle hiç döviz geliri olmayanların döviz cinsinden borçlanması hususunu tekrar birtakım kurallara bağlama gibi çalışmalar yapabiliriz” mesajını verdi.

Sanayimizde çarklar hızlandı
Geçen hafta açıklanan ekim ayı sanayi üretimi, yüzde 3,7’lik artışa işaret etmişti. Dün açıklanan sanayi ciro endeksi de ekimde bir önceki aya göre yüzde 5,1 yükseldi. Büyümenin öncü göstergesi olması bakımından sanayi üretiminde ve cirolarda gözlenen toparlanma, daha parlak bir dönemin habercisi oldu.

Otomobil almak için hücum ettik
Ekonomi yönetiminin gelişmelere zamanlı tepki vermesi ile hanehalkı harcamalarında da artış gözlemleniyor. Bireysel kredi büyümesindeki yükseliş eğilimiyle birlikte otomotiv satışları ivmelendi. Ekim ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki yüzde 29 artış, iç talebin son çeyrekte canlandığının başka bir ispatı...

Konut satışları tırmanışa geçti
Piyasalardaki düzelmeye işaret eden başka gelişme de konut satışları... Türkiye’de ekimde 130 bin 274 konut satıldı. Bu rakam, hem önceki aya göre yüzde 20, hem de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 arttı. Özellikle ipotekli konut satışları ekimde, düşen kredi faizlerinin etkisiyle yüzde 72 yükselişle 48 bini aştı.

İhracatta da yüzler gülüyor
Kasım ayı ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla, 11 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması ile, başta Rusya olmak üzere çevre ülkelere olan ihracatımız artmaya devam edecek” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...