Hallerde vergi ve kira düşük olacak

Hallerde vergi ve  kira düşük olacak

EKONOMİ Haberleri

Ticaret Bakanı Pekcan “Hal yasası ile kurulacak alanlar, YİD modeliyle hayata geçirilecek. Üretici birliklerine kiralar yüzde 75, vergiler yarı yarıya düşük olacak. Pilot bölge İstanbul ve Ankara’da yer bakıyoruz, kısa sürede kanun çıkacak” dedi

SEFA BİLGİTEKİN

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’de yıllık üretilen 50 milyon ton yaş sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30’unun zayi olduğunu, çıkarılacak hal kanunuyla üreticiyi ve tüketiciyi korumaya, sistemi kayıt altına almaya ve zayiatı azaltmaya çalışacaklarını söyledi. Ticaret Bakanlığında ekonomi muhabirlerine önemli açıklamalarda bulunan Pekcan “Hal yasası hem sağlıklı ürün hem gıda güvenliği hem de enflasyonla mücadele yolunda önemli bir taslak. Bunun içini paydaşlarıyla beraber dolduruyoruz. Meselenin üretici bölgesi hal tarafı, tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. İki tarafta da soğuk hava depoları, soğuk zincir, ambalaj standardı konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Bunların uygulamasına hallerin devreye girişiyle başlayabileceğiz” dedi.

BİRLİKLER ÖNE ÇIKACAK
Kuzey Avrupa ülkelerinde ve gelişmiş ülkelerde üretici birliklerinin tüketici hallerindeki satış oranlarının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu söyleyen Pekcan, benzer uygulamayı destekleyeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: Tüketici toptancı halinde, üretici birlikleri için kiralar çok düşük olacak. Yüzde 75 indirim sağlayacağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise, üretici birliklerine yüzde 2 olacak. Bu yasanın çıkması uzun sürmeyecek. Siyasi destek arkamızda. Buralar, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel bir şirket tarafından yönetilsin, gurur duyacağımız, pırıl pırıl bir proje olsun istiyoruz. Yer konusunu belirlemeye çalışıyoruz. Öncelikle Ankara ve İstanbul’u pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bir de bunun üretici bölgesi toptancı hali ayağı var. Akdeniz havzasında bunun karşılığı olmalı. Hangisine öncelik veririz, bilemiyorum. Uygulamada pozitif yansımalarını göreceğiz.

Gümrük satışı e-İhale ile...
Bakan Pekcan, tasfiyelik hâle gelen araç ve eşyaların gümrükten satışı için yeni bir sistem geliştirdiklerini belirterek, “e-İhale ile gün aşırı 50 araba satacağız. Bir gün araç, bir gün eşya satılacak. Son ihalede 2,5 milyon lira bedelle 37 araç satıldı. 81 milyona açık bir ihale. 18 yaşını doldurmuş, muhammen bedelin yüzde 10’u kadar teminat veren herkes katılabilecek. Herkes telefonundan aplikasyonu indirebilir. Arabayla ilgili her şeyi paylaşıyoruz” dedi.

6.400 üründe haksız artış
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fırsatçılar sebebiyle ağustosta yüksek fiyat artışlarının olduğunu, devletin bütün kurumlarıyla devreye girmesiyle fiyatların düştüğünü söyledi. Pekcan “Alo 175’e, 48 bin civarında şikayet geldi. 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptık. Çağrı merkezinde 15 kişi vardı, 30 kişiye çıkardık, daha sonra da mobil uygulama başlattık. Vatandaşlar da bizimle beraber çalışıyor. Şu ana kadar 5 bin 743 firmadan 81 bin 666 ürün denetledik. 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik. Firmaları da rahatsız etmeden bu uygulamaları sürdürüyoruz. Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İncelemeler devam ediyor” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...