Halkbank yetmedi İran yeni banka istedi

Halkbank yetmedi İran yeni banka istedi

Ekonomi Haberleri

İran'da Ruhani hükümetiyle değişen dış politika ticari ilişkilere de yansıyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran'ın Türkiye ile ticari ilişkilerde Halkbank dışında daha fazla Türk bankasını görmek istediğini söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yılmaz, Türkiye'nin İran ile ticaretine bankacılık alanında Halkbank'ın aracılık ettiğini belirterek, "İran'ın Türkiye'de biriken paraları var. Petrol ve gaz aldığımız için. O paralardan bu ticareti Halkbank finanse ediyor. İran tarafı ise daha fazla bankanın işi yapmasını istiyor, müzakere ediyoruz" diye konuştu. Halkbank'ın İran'da BM kurallarına uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Yılmaz, "Yeni banka talebini ticaretin hacmine ve ambargoların gelişimine bağlı olarak değerlendiriyoruz. Havanın yumuşaması ile birlikte Japon bankaları da İran'la ilgilenmeye başladı. Biz de uluslararası müzakerelere bağlı olarak bazı adımları düşünebiliriz" dedi.
Bakan Yılmaz, İran'ın başlattığı nükleer görüşmeleri desteklediklerini kaydederek şöyle devam etti: "Ambargolar kalkacağı için bölgemizde daha elverişli ticaret, ekonomik ve güvenlik anlamında önemli gelişmeler olacağına inanıyoruz. İran'la 2002 yılında 1.2 milyar dolar olan ikili ticaretimiz 2013'te 14.6 milyar dolar oldu. Ortak hedefimiz, 2015 sonunda 30 milyar dolara ulaşmak. İmzalanan tercihli ticaret anlaşması bu anlamda önemli olacak. İç hukuk süreçlerinin tamamlanması aşamasındayız." nbsp;

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kalabalık bir iş adamı heyetiyle birlikte Katar'daki foruma katıldı. Ziyaret kapsamında Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasir Sir Khalifa Thani ile de biraraya gelen Bakan Zeybekci; iki ülke arasında 2003'te sadece 24 milyon dolar olan dış ticaret hacminin, 2013 sonunda 770 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Zeybekci, "2015 sonuna kadar ticaret hacmimizi en az iki katına, yani 1.5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı bir hedef olarak belirleyelim" dedi.
Cenk Esen ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...