Halka arzda aile saadeti: Asgari ücret kadar gelir sağlıyorlar

- Güncelleme:
Halka arzda aile saadeti: Asgari ücret kadar gelir sağlıyorlar

Ekonomi Haberleri

Borsa İstanbul’da halka arz furyası yaşanıyor. Her yeni halka arza rekor sayıda katılım gerçekleşirken, yatırımcılar eş, dost ve akrabalarının üzerine hesap açarak kazancını katlıyor. Kimi fatura bedelini çıkarırken kimi asgari ücret kadar gelir elde ediyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Halka arzlar kazanç kapısı hâline geldi. Halka arzlara olan bireysel yatırımcı sayısında rekor kırılırken küçük yatırımcı ailecek katılım yaparak gelirini artıyor. Her hafta halka arzlara 2-3 kişi ile katılan bir ailenin aylık kazancı asgari ücreti buluyor. 

4.5 MİLYON YATIRIMCI

Borsa İstanbul’un geçtiğimiz yıl ralliye kalkması ile yerli yatırımcının borsaya ilgisi de arttı. Merkezî Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 2022 yılının sonbaharından itibaren 2,3 milyon olan yatırımcı sayısı grafiği sürekli bir artış göstererek 2022 Aralık ayı itibarıyla 3,7 milyon yatırımcıya ulaştı. Yatırımcı sayısı 2023 Ocak’ta 3,9 milyon olarak açıklanırken deprem felaketi sebebiyle bu rakam şubat sonunda 3,85 milyon kişiye gerilese de mart sonu itibarıyla yatırımcı sayısı 4,23 milyon ile rekor kırdı. Hisse senedi yatırımcı sayısı 14 Nisan haftası itibarıyla 585 bin 242 kişi artış gösterdi ve 4,5 milyonun üzerine çıktı. Hisse senedi yatırımının büyüklüğü ise 5 trilyon 730 milyar lira oldu. 

REKOR BAŞVURU GELDİ

Her yeni halka arz, beraberinde rekor sayıda yatırımcı getiriyor. Geçtiğimiz hafta talep toplamaya çıkan Europower’ın halka arzında tüm zamanların en yüksek yatırımcı sayısına ulaşıldı. Halka arza 2.240.284 yatırımcı katılırken, 2.118.379 yatırımcıya pay dağıtımı yapıldı. Koza Polyester’in 5-6-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen halka arzına 1 milyon 850 bin 176 yatırımcı, CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleşen arzına ise 1 milyon 452 bin talep gelmişti. 

EŞ VE ÇOCUKLARINA HESAP AÇIYORLAR

Halka arzların arkasında ise ailecek katılımlar yatıyor. Mevcut durumda halka arza yatırımcı kendi adına tek hesaptan başvuru yapabiliyor. Yani bir kişinin farklı hesaplar üzerinden halka arza katılması mümkün değil. Ancak yatırımcılar çocuklarının ve eşlerinin üzerine hesap açarak kazancını artırıyor. Borsa yatırımcısı Hamit Şen halka arzlara ailecek katıldığını belirterek, “Aslında eşim ve oğlum borsa yatırımcısı değildi. Onların banka hesaplarında da alım yapmaya başladık. Böylece üç farklı hesaptan halka arza katılabiliyoruz. Ortalama bir halka arzla yüzde 50 ila yüzde 300 arasında kazanıyorum” dedi.

Ev hanımı Dilek Tuzcu da kendi eşi ile birlikte her halka arza katıldığını ifade ederek, “Sadece biz değil kayınpederim ve kaynım da halka arzlara katılıyor. 5 iş gücü sonunda satış yapıp kârı alıyorum. Ayda en az 4-5  halka arza katılıyorum. Evin bütün faturalarını çıkarıyorum” diye konuştu. 

230 FARKLI HESAPTAN ALIM 

Sosyal medyada birçok kullanıcı akraba ve arkadaşlarının hesabı üzerinden katılım yaptığını söylüyor. Evrim Öztemir adlı yatırımcı 4 koldan yatırım kaptığını, Mahmut Şahin adlı yatırımcı da her halka arzdan bir yemek parası çıkardığını dile getiriyor. Adını vermeyen başka bir kullanıcı 6 farklı hesaptan alım yaparak asgari ücret kadar gelir elde ettiğini anlatırken, başka bir yatırımcı eş, dost ve akraba üzerinden tam 230 farklı hesaptan halka arzlara katıldığını söylüyor.

YATIRIMLARIN YARISI 10 BİN LİRANIN ALTINDA

Merkezî Kayıt Kuruluşu verilerine göre yerli yatırımcının yarısının portföyü 10 bin TL’nin altında yoğunlaşıyor. İkinci en büyük yoğunlaşma ise 10-50 bin TL’lik hesap bakiyeli yatırımlarda. Toplam yatırımcıların yüzde 70’inin portföyü ise 50 bin TL’nin altında bulunuyor. 1 milyon TL ve üzerinde bakiyesi bulunan yatırımcı sayısı ise 125 bin 949 kişi ile toplam yatırımcıların sadece yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor. 500 bin TL ve üzeri bakiyesi bulunan yatırımcı sayısının toplam yatırımcı sayısına oranı ise yüzde 5,5. Borsa yatırımcısının yarısı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’dan oluşan ilk 5 ile bulunuyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...