HALKA ARZ HARAM MI? Borsa ve halka arz günah mı, caiz mi?

Düzenleyen: / Kaynak: dinimizislam.com, turkiyefinans.com.tr, turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
HALKA ARZ HARAM MI? Borsa ve halka arz günah mı, caiz mi?

Ekonomi Haberleri  / dinimizislam.com, turkiyefinans.com.tr, turkiyegazetesi.com.tr

Son zamanlarda vatandaşlar ve yatırımcılar “Halka arz haram mı? Borsa ve halka arz haram mı, günah mı, caiz mi?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar. İşte merak edilen o detaylar…

Borsadan halka arz hisse satın almak isteyen vatandaşlar “Halka arz haram mı? Borsa ve halka arz haram mı, günah mı, caiz mi?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar. Borsada halka arz yöntemi ile hisse almak isteyen vatandaşların merak ettiği soruların cevapların haberimizin detaylarında…

BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ?

Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olma anlamına gelmektedir. Fakat sürekli olarak bu konularla ilgilenmemeli, kumar oynar gibi sürekli bu konularla meşgul olunmamalıdır. Borsadan dolayı pek çok vatandaş evini barkını satmış, intihar bile etmiştir.

HALKA ARZ HARAM MI?

Borsa hisse senetlerinin alımının ve satımının yapıldığı yerlerdir. Bu yolla şirketler hisselerinin bir kısmını satmaktadırlar ve karşılıksız olarak yeni finansman ihtiyaçlarını sağlamaktadırlar. Hisse senedi alanlarda atıl fonlarını böylece bir şirkette değerlendirme fırsatı bulabilirler.

Teorik olarak borsanın, ülke ekonomisi için faydası mevcuttur.  Bir şirketin hisse senedini satın almak, o şirkete ortak olmak anlamına gelmektedir. Şirketin kârlılık, verimlilik gibi mali yapısındaki müspet veya menfi değişiklikler, hisse senetlerinin itibari/cari (alım-satım) değerlerinde de artış veya azalış şeklinde değişikliklere sebep olduğu gibi, gelecekteki beklentiler de hisse senetlerinin itibari değerinin artmasına veya azalmasına sebep olmaktadır.

HALKA ARZ HARAM MI? Borsa ve halka arz günah mı, caiz mi?

HİSSE SENEDİ ALMAK CAİZ Mİ?

Sırf haram işle meşgul oluyorsa caiz olmaz. Mesela bir şirket, sadece içki satıyorsa, onun hissesi alınmaz. Yaptığı işler, helal ve haram karışıksa, bunların hisselerini almak caizdir. Mesela banka ve sigorta şirketlerinin, içki yanında başka helal ürünler de satan alışveriş mağazalarının hisse senetlerini almak caizdir. Ebülleys-i Semerkandî hazretleri buyuruyor ki:
Malının çoğunun helal olduğu sanılan kimsenin verdiği hediyeyi almak ve onunla her çeşit alışveriş yapmak caiz olur. (Hadika)

HALKA ARZDA FAİZ VAR MI?

Halka arzın içerisinde faiz bulunmamaktadır. Halk arza katılan bazı şirketler faiz ile iş yapabilirler. 

KATILIM ENDEKSİ NEDİR?

Katılım endeksi islam finans ilkelerine uygun olarak borsa faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlamayı hedefleyen Borsa İstanbul (BIST) üzerinde, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı prensiplerine göre işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa endeksidir. Katılım endeksinde yer alan firmaların islami finans ilkelerine uyması gerekmektedir. Katılım endeksinde yer alacak şirketlerin faaliyet alanları şu şekilde olmamalıdır;

  • Alkollü içki üretim ve ticareti
  • Tıbbi gayeler dışında uyuşturucu maddelerin üretim ve ticareti
  • Kumar ve kumar hükmündeki faaliyetler
  • Domuz ve mamullerinin üretim ve ticareti
  • Faizli finans işlemleri
  • Para ve/veya para hükmündeki varlıklar arasında yapılan vadeli işlemler
  • Ahlaka ve İslami değerlere aykırı yayıncılık
  • İslami değerlerle bağdaşmayan eğlence, otelcilik vb. faaliyetler
  • Çevreye ve canlılara büyük zararı olan faaliyetler
  • İnsan fıtratını değiştirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler
  • Sağlığa zararlı tütün ürünleri üretim ve ticareti

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: dinimizislam.com, turkiyefinans.com.tr, turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...