Halk Bankası küresel güçlerin nasırına bastı

Halk Bankası küresel güçlerin nasırına bastı

Ekonomi Haberleri

Süleyman Aslan'ın gözaltına alınmasıyla başlayan operasyon Halk Bankası'nın milyarlarca doların el değiştireceği merkez olmasına büyük darbe vurdu.

Operasyonla gündeme gelen Halk Bankası, attığı adımlarla adeta küresel enerji aktörlerinin nasırına bastı. Türkiye'nin hem İran hem de Kuzey Irak'la yaptığı işlerin Halk Bankası tarafından gerçekleştirilmesi dikkatleri bu bankaya çevirmişti. Halk Bankası Genel müdürünün de içinde olduğu önceki günkü operasyonla 'Halk Bankası'nı itibarsızlaştır devre dışı kalsın' stratejisi izlenip izlenmediği soruları sorulmaya başlandı. Bu operasyonda buzdağının görünen yüzünün İran görünmeyen yüzünün ise Kuzey Irak petrolü olduğu değerlendirmeleri yapılmasına neden oluyor. Elde edinilen bilgilere göre Kuzey Irak petrol gelirlerinin transferinde Halk Bankası merkez olacaktı. ABD, Kuzey Irak petrol parasının Halkbank'ta toplanmasına şiddetle karşı çıkıyordu. Önceki gün Genel Müdür Süleyman Aslan'ın gözaltına alınmasıyla başlayan operasyon Halk Bankası'nın bu para transferinin merkezi olmasına büyük darbe vurdu. Kuzey Irak'taki 40 milyar varillik petrol rezervinin, varili ortalama 125 dolardan bugünkü ekonomik değeri 5 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.
NASIL BUGÜNE GELİNDİ?
Türkiye'nin Irak petrol anlaşmalarında sona gelmesinin ardından elde edilecek petrol gelirinin nasıl paylaştırılacağı gündeme gelmişti. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinin ardından hızlanan süreç sonunda Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2014'te önemli gelişmeler olacağını müjdelemişti. Petrol paylaşımında Bağdat'ı da devre dışı bırakmayacak formül üzerinde çalıştıklarını açıklayan Yıldız, "Üç kamu bankasından birinde açılacak hesapta petrol gelirleri toplanacak. Bağdat'a yüzde 83, KRG'ye 17 pay aktarılacak" diye konuşmuştu. Böylece enerjinin para trafiğinde ABD ve İngiltere'nin ardından Türkiye, üçüncü aktör haline gelecekti. nbsp;


HEDEF FARKLI
Bölgesel güç haline gelmemizi istemiyorlar

Halk Bankası operasyonunda asıl hamle Irak ile ticaret. Çünkü Irak Türkiye için yeni bir kurtuluş yeri. Irak ile enerji alışverişi Halk Bankası üzerinden gerçekleşecek, enerji alımlarında Türkiye'nin eli güçlenecekti. Sadece ucuz gaz alımı değil aynı zamanda Irak da güçlenecek ve ticaret artacaktı. Daha çok mal satacaktık. Ucuz enerji Türkiye'nin dış açığını da kapatacaktı. Dış açığın kapanması cari açığında kapanması demekti ve bu sayede Türkiye ekonomik olarak da bağımsız siyaset yürütmesinin önünü açacaktı. Türkiye'nin bölgesinde oyun yöneten bir güç haline gelmesi demek olan yeni antlaşmaların önü operasyonlarla böylece kapatılmak isteniyor.


Türkiye'nin enerjisi büyük darbe aldı

Rusya ile yapılan pazarlıklar sayesinde 34 milyar dolar indirim alan Türkiye, Kuzey Irak'la yapılan anlaşmalarla da Irak gazını yüzde 50 daha ucuza alacak. Dolayısıyla Türkiye'nin Rusya ve İran'a karşı pazarlıkta eli güçlenecek, ucuz gaz ve elektrik kullanma imkanına sahip olacak sanayi de şahlanacaktı. Yıllık 60 milyar dolar enerji gideri büyük oranda azaltacak bu hamleler yapılan operasyonlarla büyük bir darbe almış oldu.



Cenk Esen/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...