Güneş tamam sıra rüzgârda

Düzenleyen:
Güneş tamam sıra rüzgârda

Ekonomi Haberleri

Yerli ve yenilenebilir kaynakların daha aktif kullanılabilmesi için başlatılan güneş enerjisi hamlesinin ardından sıra rüzgâr yatırımlarına geldi. Bu yıl içerisinde yaklaşık 5,4 milyar dolarlık rüzgâr yatırımı çekebilmek için düğmeye basılırken, yenilenebilir enerji stratejisinin ikinci projesi için ilk teklifler perşembe günü alınacak.

OSMAN ÇOBANOĞLU ANKARA

Yenilenebilir enerjide devrim niteliğinde olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanları (YEKA) stratejisinde ikinci adım atılıyor. Güneş enerjisinde yürürlüğe alınan stratejik programın ardından şimdi de rüzgâr yatırımları için düğmeye basıldı. Bu kapsamda 2017 yılı içerisinde yaklaşık 5,4 milyar dolarlık rüzgâr yatırımı çekilmesi hedefleniyor. Temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü hâline getireceğiz” ifadeleriyle atılan YEKA stratejisinin ikinci projesi için ilk teklifler Perşembe günü alınacak. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticileri 1.000 megavatlık rüzgar tesisi yarışması için teklif verecek. İhaleyi kazanan firma yüzde 65 yerlilik oranında rüzgar türbini üretecek olan fabrika yatırımını gerçekleştirecek. İhaleler için Amerika, Çin, Almanya ve Danimarkalı firmaların da ilgisi olduğu öğrenildi. Ayrıca rüzgâr teknolojileri alanında Türk mühendisler ve üniversitelerle de AR-GE çalışmaları yapacak.
ANAHTAR STRATEJİ: YEKA
Enerji Bakanı Albayrak’ın geçtiğimiz dönemde Milli Enerji ve Maden Stratejisi çerçevesinde açıkladığı YEKA stratejisi doğrudan teknoloji transferini hedefliyor. YEKA enerji teknolojileri alanında da dışa bağımlılığı ve cari açığı düşürmeyi amaçlayan bir model olarak dikkat çekiyor. Stratejide, yatırım için belirlenmiş yüksek kapasitede enerji alanları; fabrika kurma, yüzde 65 yerlilik oranında üretim yapma, yüzde 80 yerli mühendis ile AR-GE yapma şartları ile alım garantisi sağlanan elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme usulü ile yarışmaya açılıyor. YEKA yarışmasının ilki güneş enerjisinde yapılmıştı. Yarışmayı Güney Kore firması Hawnha QCell - Kalyon ortaklığı kazanmıştı. Yarışma sonucunda güneş alanında teknoloji transferinin yanında 19.5 dolar cent/kWh olan yerlilik oranlı elektrik fiyatı 6.99 dolar cente düşmüştü.
ALBAYRAK: “ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ”
Güneşten sonra rüzgar alanında da tarihi bir proje için ihaleye hazırlandıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “Bu proje, dünya çapında yatırımcılar için, büyüyen, dinamik Türkiye pazarının yanında, bu bölgede gelişmekte olan, yakın gelecek için büyük potansiyel teşkil edecek diğer pazarlara ulaşım açısından da büyük avantaj sağlayacak. Türkiye olarak firmalara sağladığımız bu avantaj sayesinde hem güneş hem de rüzgar teknolojileri alanlarında üretim üssü haline geleceğiz” ifadelerini kullandı.
YATIRIM 1 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Yarışmayı kazanacak firmanın 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapması bekleniyor. Yerli RES’ler işletmeye girdiğinde her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yani yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanmış olacak. Rüzgar enerjisinde 1000 MW ile dünya çapında bu alandaki en büyük projelerden birisi imza atılacak. Kurulacak tesislerle yılda ortalama 1,5 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı da sağlanmış olacak.

4 BİNE YAKIN İSTİHDAM 

Yarışmayı kazanan firma kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünden olmak üzere toplam 5 alanda 10 yıl boyunca, yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile AR-GE faaliyeti yürütecek. Firma her yıl bu faaliyetler için 5 milyon dolar ayıracak. Rüzgâr YEKA’sının yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlaması bekleniyor.

 

NERELERDE KURULACAK?

Üretilecek rüzgâr türbinlerinin hangi bölgelerde kurulacağı da belirlenmişti. Türbinler tek bir bölgede değil farklı bölgelerde kurulacak. Bu bölgeler Kayseri - Niğde, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya-Eskişehir, Sivas’tan oluşuyor. Yarışmayı kazanacak firmanın 5 bölgenin her birinde en az 50 megavatlık bir rüzgar gücü kurma şartı ile toplamda bin megavatlık bir kurulu gücü hizmete alacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...