Gümrük Birliği'nde haksızlık sona eriyor

Gümrük Birliği'nde haksızlık sona eriyor

Ekonomi Haberleri

Davutoğlu, "Türkiye bundan sonra Avrupa Birliği'nin Serbest Ticaret Anlaşmalarına doğrudan müdahil olacak. Herhangi bir şekilde mağdur edilmeyecek" dedi.

Türkiye, kendisini dış ticarette dezavantajlı duruma düşüren mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi için verdiği mücadeleyi kazandı. TOBB Genel Kurulu'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yürütmekte olduğumuz müzakereler sonucunda, inşallah 11 Mayıs'ta Brüksel'de Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği'ni Güncelleme Mutabakat Zaptı imzalanacak" dedi. 1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması gereğince Türkiye ve AB arasında karşılıklı olarak gümrük vergileri kaldırılmıştı. Üçüncü ülkelere karşı da ortak gümrük tarifesi uygulanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda üçüncü ülkeler, Avrupa'ya ve Türkiye'ye "sıfır gümrükle" mal satabilir hale gelmişti. Ancak Türkiye, söz konusu üçüncü ülkelere yapacağı ihracatı, her bir ülkenin uyguladığı "gümrük tarifesi" üzerinden yapabiliyor. Avrupa ise aynı engele takılmıyor. Böylece Türkiye'nin ihracat malları pahalı hale geliyor, ithalat cazip oluyor, haksız rekabet oluşuyor, dış ticaret açığı ve buna paralel olarak cari açık artıyor. Türkiye'nin yeni anlaşmayla bundan sonra Avrupa Birliği'nin Serbest Ticaret Anlaşması karar mekanizmalarına doğrudan müdahil olacağını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Transatlantik Yatırım Projesinde yürütülen müzakereleri de Avrupa Birliği'yle birlikte yapacağız. Bu, son dönemde attığımız en önemli adımlardan birisidir. Türkiye Gümrük Birliği'nden doğan haklarını muhafaza ederken, serbest ticaret antlaşmaları üzerinden herhangi bir şekilde mağdur edilmeyecektir."

2017'DE BÜTÇE FAZLA VERECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hiçbir zaman seçim ekonomisi tuzağına düşmediklerini de vurguladı. Davutoğlu, şöyle devam etti: "2014'te iki seçim geçirdik, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi, şimdi üçüncü seçime gidiyoruz ama Türkiye'de bütçe açığı yüzde 1.4'ten yüzde 0.7'ye geriledi. Maastricht kriteri yüzde 3, OECD ortalaması yüzde 1.7-1.8, Türkiye'de ise yüzde 0.7. İşte istikrarlı takip edilen mali politikaların arka planı budur. Şunu da bir müjde olarak zikrediyorum. Orta vadeli programda öngördüğümüz gibi, inşallah 2017'de Türkiye bütçe fazlası veren bir ülke olacak."

YENİ MODELE İHTİYACIMIZ VAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, reel sektöre yeniden heyecan verecek yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Seçimden sonra kurulacak yeni hükümetten ve parlamentodan beklentilerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "İstihdam üzerinde yüklerin rakiplerimiz seviyesine indirilmesi bekliyoruz. Vergi sistemi mevzuatı basit ve net olmalı ki, bürokratların keyfi yorumuna muhtaç kalmayalım. Gelin vergisini aksatmadan ödemiş olanları ödüllendirelim. Yargı süreçleri mutlaka hızlandırılmalı. Son dönemde görüyoruz ki iflas ertelemesi ve iş davaları giderek daha fazla istismar ediliyor. Buna karşı da tedbir alınmalı. Belki de en önemlisi, iş adamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun? Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli."

CHP LİDERİNDEN KAYNAK AÇIKLAMASI

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine vaatlerinin kaynağını soran Başbakan Davutoğlu'na cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Söz; Sayın Başbakan'a seçim bildirgemizi göndereceğim, orada yer alıyor ne dediğimiz. 27 yılımı kamuya verdim. Ekonomide hesapları en iyi bilen kimdir diye sorun, her konuda beni gösterirler. Kaynak bulma konusunda en önemli tanıdığım Bülent Arınç'tır. Dedi ya, bu kadar israf olmasaydı vergi bile toplamaya gerek kalmazdı" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...