Gül'den Avrupa'ya mesaj, 'Enerji köprüsüyüz faslı kapatmak hata'

Gül'den Avrupa'ya mesaj, 'Enerji köprüsüyüz faslı kapatmak hata'

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa'ya enerji köprüsü haline gelen Türkiye için, AB müzakerelerinde enerji faslının kapatılmasının talihsizlik olduğunu söyledi. Grand Tarabya Oteli'nde düzenlenen Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Abdullah Gül, "Başta Azeri gazı olmak üzere, orta ve uzun vadede Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu kaynaklı doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakli konusunda Türkiye'nin dahil olduğu ve geliştirdiği stratejik projeleri, kendi enerji güvenliğimizin sağlanmasının yanı sıra, Avrupa'nın da güvenlik, istikrar ve refahının pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Bu konudaki bütün katkılarımıza rağmen, AB ile üyelik müzakerelerimizde tıkanan fasıllardan birinin de enerji olmasının ne kadar büyük bir çelişki ve talihsizlik olduğunu vurgulamakta yarar görüyorum. Bu çelişkiyi gidermesi gereken taraf, kuşkusuz AB'dir ve AB'li dostlarımızın bu gerçeğin farkında olduklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Enerji ve ekonomi gibi birbirleri için vazgeçilmez ve tamamlayıcı nitelikteki iki kavramın, küresel ve bölgesel seviyede çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir konjonktürde tartışıldığına da dikkat çeken Gül, "Krizlere zamanında ve gerektiği gibi müdahale edilmediği her durumda, Suriye gibi acı örneklerin yaşanması kaçınılmazdır. 'Krizler ertelenebilir' anlayışının herkes için olumsuz sonuçlar doğuracak daha büyük krizlere yol açacağını görmek gerekmektedir" diye konuştu.

ZİRVE BUGÜN DE SÜRECEK

Bölge ekonomisi masada
Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde politik ve ticari eğilimlerin yanı sıra, Orta Asya'dan, Orta Avrupa ve Akdeniz'e uzanan bölgedeki imkânlar görüşülecek. Zirvede, siber güvenlik konuları, finansal görünüm ve İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması gibi panel ve oturumlar da yer alıyor.


nbsp;Gül'den Avrupa'ya mesaj, 'Enerji köprüsüyüz faslı kapatmak hata'
KÜRESELLEŞEN SEKTÖR MASAYA YATIRILDI
Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi çok sayıda iş adamını da bir araya getirdi. Zirveye katılan, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mücahid Ören de, katılımcılarla küresel enerji sektöründe gelinen son durumu değerlendirdi.

nbsp;Gül'den Avrupa'ya mesaj, 'Enerji köprüsüyüz faslı kapatmak hata'
ENERJİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılış konuşmasını yaptığı Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'ne, Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Bakan Taner Yıldız, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile çok sayıda devlet ve iş adamı katıldı.

DÜK HENRİ:
AB'nin tedarikçileri çok kısıtlı, enerjide Türkiye'ye muhtacız

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Lüksemburg Büyük Dükü Henri, "AB kısıtlı sayıdaki tedarikçilere bağımlılığını azaltmak açısından Türkiye'ye muhtaç. Özellikle güneybatı koridoru AB'ye ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayabilir" dedi. Henri, Türkiye'nin, iki kıtayı birbirine bağlayan, uluslararası dünyada son derece hayati bir rol oynayan ve Avrupa'nın da enerji politikalarını belirlemekte önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Kofi Annan'ın da söylediği gibi, enerji olmaksızın kalkınma da olamaz" ifadesini kullandı. Türkiye'nin küresel politikada artan önemini vurgulayan Henri, şöyle devam etti: "Türkiye potansiyel bir enerji transfer merkezi. Türkiye enerji üreten ülkelerle enerjiye aç ülkeler arasında önemli bir köprü vazifesi üstleniyor. AB kısıtlı sayıdaki tedarikçilere bağımlılığını azaltmak açısından Türkiye'ye muhtaç. Özellikle güneybatı koridoru AB'ye ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayabilir."


GELECEK 10 YILIN HEDEFİ
118 milyar $'lık yatırım
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji kullanımının geçtiğimiz 10 yıl içerisinde sürdürülebilir istikrarla birlikte ikiye katlandığına dikkat çekti. Yıldız, "Bundan sonraki 10 yılda da iki katına çıkmayı aynı şekilde hedefliyoruz. Bunun parasal karşılığı 118 milyar dolar civarındaki bir yatırımdır. Bu yatırım bir tercih değil bir zorunluluk olacaktır" diye konuştu.


MONIZ:
Kaya gazı dönüm noktası

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, kaya gazının Amerika'nın enerji politikasını tamamen değiştirdiğini belirterek, "Kaya gazı bir devrim oldu ve inanılmaz ekonomik fırsatlar sundu. ABD'de gaz fiyatları düşüyor. Bu da imalat alanlarını doğrudan etkiliyor" diye konuştu.





Uğur KÜÇÜK nbsp;- İSTANBUL
TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...