Gram altın ve doları geride bıraktı: Bu haftanın en çok kazandıranı belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gram altın ve doları geride bıraktı: Bu haftanın en çok kazandıranı belli oldu

Ekonomi Haberleri

Borsa, emtia, döviz ve kripto paralar hareketli bir haftayı geride bıraktı. Gram altın, dolar, Borsa ve Bitcoin bu hafta nasıl bir performans sergiledi? En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu.

Piyasalar hareketli bir haftayı geride bıraktı. Hem iç hem de dış piyasada yaşanan gelişmeler, Borsa, emtia, döviz ve kripto paralarda yönü belirledi. Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. İşte haftanın en iyi ve en kötü performans gösteren yatırım araçları...

ALTIN FİYATLARINA ABD DESTEĞİ

Altın fiyatları, bu hafta ABD'den gelen veriler doğrutultusunda yön buldu. ABD'de tüketici fiyatlarındaki gerileme ivmesi Haziran ayında da devam etmesi, yıllık enflasyonun 2021 Mart ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini göstermesi altın fiyatlarına olumlu yansıdı. ABD ekonomisinden gelen olumlu sinyaller Fed'in faiz artırımlarının sonuna geldiğinin işareti oldu. Dolar endeksi veri sonrasında 100 puanın altına düştü. Doların zayıflamasıyla Ons altın yükselişe geçerek 1960 dolar seviyesini test etti. Son haftaların en yüksek seviyesini gören Ons altın, 1.959 dolardan kapanış yaparak son 3 ayın en iyi performansını gösterdi.

Gram altın ve doları geride bıraktı: Bu haftanın en çok kazandıranı belli oldu

GRAM ALTIN YÜZDE 50 KAZANDIRDI

İç piyasada güçlü Dolar/TL'den ve Ons altından destek bulan gram altın atağa kalktı. Hafta başında 1600 TL'yi aşan gram altın ABD enflasyon verisinin ardından 1650 TL ile tarihi zirvesini yineledi.1642 TL'den kapanış yapan gram altın bu hafta yüzde 1.86 değer kazandı. Gram altın, yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 50'den fazla kazandırdı. 

DOLAR/TL'DE EN KÖTÜ PERFORMANS

Merkez Bankası'nın 27 ay sonra ilk kez aldığı faiz kararı sonrasında tüm zamanların rekorunu kıran dolar, 26 lirayı aştı. Bu hafta en yüksek 26.20 TL'yi gören dolar kuru haftayı 26.14 TL'den kapattı. Dolar, altın, euro ve Borsa'ya karşı en kötü performansı sergileyen yatırım aracı oldu. Dolar bu hafta yatırımcısına sadece yüzde 0.41 kazandırdı.

Euro/TL ise dolara kıyasla yatırımcısına daha çok kazandırdı. Merkez Bankası'nın kararının ardından ilk kez 29 TL sınırını aşan euro/TL bu hafta 30 TL sınırına dayandı. 29,33 TL ile tüm zamanların rekorunu kıran Euro, bu hafta yüzde 3.30 değer kazandı.

Gram altın ve doları geride bıraktı: Bu haftanın en çok kazandıranı belli oldu

EN ÇOK DEĞER KAZANDIRAN BORSA OLDU

Bu hafta en çok değer kazanan Borsa İstanbul oldu. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4,05, değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 6.228,19 ve en yüksek 6.446,01 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,05 artarak 6.437,74 puandan tamamladı.

Yatırım fonları bu hafta yüzde 2,17, bireysel emeklilik fonları yüzde 2,12 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 4,38 ile "Hisse Senedi Fonları" oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 0,95 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 2,11 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,26 ile sigorta, en çok gerileyen ise yüzde 1,01 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.

KRİPTO PARALAR YÜKSELİŞTE

Bitcoin, Ethereum ve XRP liderliğindeki 10 büyük kripto para, ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yükselişe geçti. Piyasanın ağırlığını belirleyen Bitcoin (BTC), haftayı 31,218.8 dolardan kapatarak %2.11 oranında değer kazandı ve toplam piyasa değerinin %36.60'ını oluşturdu. İkinci sıradaki Ethereum (ETH) ise 1,998.09 dolarlık fiyatıyla haftalık bazda %7.42'lik bir yükseliş kaydetti.

Bu hafta en dikkat çeken yükselişi yaşayan kripto para birimi ise XRP oldu. Yüzde 65.43'lük bir artışla 0,78084 dolara çıkan XRP, bu haftanın en çok kazandıran kripto parası oldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Hazırlayan: Türkiye Gazetesi Ekonomi Servisi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...