Goldman Sachs Türkiye tahminini yükseltti: Cari açık daha da yükselecek

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Goldman Sachs Türkiye tahminini yükseltti: Cari açık daha da yükselecek

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Goldman Sachs, daha önce 38 milyar dolar olarak açıkladığı Türkiye'nin cari açık tahminini 43 milyon dolara yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödemeler dengesi verilerine göre Temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık kaydetti. Cari açık piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşirken, detaylarda altın ithalatındaki ivme dikkat çekti.

GOLDMAN SACHS RAPOR AÇIKLADI

1869 yılında New York'ta kurulan çok uluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs Türkiye'nin cari açığının keskin bir şekilde bozulduğunu belirtti. Goldman Sachs, Türkiye için daha önce yaptığı 2023 cari açık tahminini 38 milyar dolardan 43 milyar dolara yükseltti. 

Kurumun açıkladığı raporda, Türkiye'de temel mal ithalatındaki keskin artış ve daha sınırlı olmakla birlikte altın ithalatının Türkiye'deki ödemeler dengesinin bozulmasına sebep olduğu söylendi.

Raporda, “Düşen TL mevduat faizleri, muhtemelen enflasyon ivmesinin yeniden hızlanmaya başladığı temmuz ayında altın ithalatının artmasına neden oldu” denildi, döviz kurunda geleceğe dönük yükseliş beklentileri ile ithalatın öne çekildiği de vurgulandı.

İTHALATI DAHA DA DÜŞÜRECEK

Raporda, “Öte yandan, mal ihracatı, dış talepteki zayıflığın devam etmesi nedeniyle zayıf seyrini sürdürdü ve bu durumun devam etmesini bekliyoruz” denildi.

Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirme şu şekilde:

"Yukarı yönlü vergi ayarlamalarının ve kredi büyümesinin ağustos ayında çok daha negatife dönmesiyle birlikte kredi daralmasının derinleşmesinin iç talebi yavaşlatacağını ve dolayısıyla yılın geri kalanında ithalatı daha da düşüreceğini düşünüyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...