Göbekli Tepe'ye ziyaretle ihracat 70 milyon dolara çıktı

Göbekli Tepe'ye ziyaretle ihracat 70 milyon dolara çıktı

Ekonomi Haberleri

Şanlıurfa'yı gelen Filipinler Sanayi Bakanı en eski buğday üretiminin burada gerçekleştirildiğini öğrenince Türkiye'nin un ihracatının da önünü açtı

Şanlıurfa'da bulunan Göbekli Tepe, ihracat için çok önemli bir rol oynadı. Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) ile Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Turgay Ünlü, NewYork'taki 'Summer Fancy Food Show' da sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra, Göbekli Tepe'nin Filipinler ile ihracat krizini nasıl aştığını anlattı. Söz konusu dönemde Türkiye'den gelen una anti-damping soruşturması başlatıldığını ve yüzde 40'a yakın ek verginin gündeme geldiğini belirten Ünlü, Göbekli Tepe'nin un ihracatına katkısını şöyle anlattı: "Dönemin İhracat Genel Müdürü aradı. "Filipinler Sanayi Bakanı Şanlıurfa'ya geliyor. Göbekli Tepe'yi görmek istiyor. Bakan ve eşinin ağırlanmasını üstlenir misiniz?' diye sordu. Biz de 'elbette' dedik. Gezi sırasında konuk bakana, 'Sayın Bakan, Göbekli Tepe'yi gördünüz. Bu topraklar 12 bin yıldır buğdayı biliyor, işliyor' dedim, yaşadığımız zorlukları anlattım. Ziyaretten sonra Türk un sektörü ile Filipinler arasındaki anti-damping soruşturması mücadelesi 3-4 yıl kadar sürdü. Birkaç firmamız sadece küçük vergiye tabi tutuldu. Soruşturma yüzde 40'a varan ek vergi planıyla başladığı için çok ucuz atlattık diye düşünüyoruz." Ünlü, Filipinler'e şimdi 60-70 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Türkiye dünyaya 2 milyon 280 bin ton un satarak 1 milyar dolar gelir elde ediyor. Dünya un pazarında Türkiye'nin yüzde 17 payla liderliği devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...